Na podnikatelské inkubátory v Sokolově přispěla EU

S podporou Evropské unie přibližně 80 milionů korun, dokončil Sokolov takzvané podnikatelské inkubátory a pronajme je na pět let vybraným malým firmám. Haly jsou určeny pro drobnou průmyslovou výrobu, například pro malovýrobu porcelánu nebo šití. Vzniknout by tady mělo kolem 80 pracovních míst. Jde o jednu z největších investic Sokolova za posledních deset let.

Nové dvojpodlažní haly město postavilo během deseti měsíců v lokalitě ulic Husitská - Vítězná. Sloužit budou hlavně pro potřeby malých rozvíjejících se firem ale zároveň budou také chránit přilehlou čtvrť s novými rodinnými domky před hlukem ze silnice.

Jak uvedl místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák, radnice stavbu chápe jako příspěvek města ke snížení nezaměstnanosti a rozhodla se pro ni i proto, že na Sokolovsku je velký nedostatek vhodných prostor pro drobné podnikání.

Výroba

Stavba inkubátorů přišla celkem asi na 80 milionů korun. Z toho přibližně 56 milionů zaplatí Evropská unie, zbytek město. Pokud zůstanou všechny haly obsazené po dobu pěti let, zaplatí firmy na nájmu do pokladny radnice kolem 16,3 milionu korun. Uvažuje se o tom, že po pěti letech mohou firmy haly od města odkoupit za poloviční cenu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio