Na poslední chvíli

3. červen 2002

Není to v našem životě tak neobvyklé, rozhodovat se i o věcech velmi důležitých a zásadních na poslední chvíli. Kdo plánuje den, dovolenou, skladbu víkendového menu nebo denní rozpočet domácí kasy s tužkou v ruce, má dozajista dobře předem promyšlen i rok, rozpočet kasy státní a parlamentní menu na čtyři roky předem. Dokonce i o kandidátech na titul fotbalového mistra světa je v takové metodicky řízené hlavě jasno už v kvalifikaci, ale míč je kulatý, víme, a....

...kulaté jsou i stoly politiků. Zde je to s kandidáty složitější, říká se, ale není to zase žádný složitý ježek v kleci, tvrdím. Jako facka jednoduché nám přece připadá rozhodnutí o tom, zda si do horkem přeplněné dovolené vezmeme salám měkký, nebo trvanlivý. A zde občane věz, že také trvanlivost poslanců je kvalitou, na kterou je třeba při výstupní kontrole u volební urny myslet hodně soustředěně. Politiky ve vakuovém balení bych do osudí politické lotynky necpal, protože právě vakuum bezobčanské, tedy ochrannou atmosféru poslanecké imunity, užije si poslanec dostatečně. A jak známo, právě toto prostředí se ukazuje prostorem velmi infekčním, zde se poslanecká osoba kazí nejrychleji. Ano, poslanci se kazí, na to vezměte botulotoxin.

Poslanci se kazí, ale tou plísní, buďme spravedliví, je u nás pokryto i hodně voličů. Tu je to pohodlí, protože vymyslet skutečně vlastní názor v té manipulační předvolební vánici, to je dost práce ve vlastním volném čase, tu je to odmítání všeho, co se u politické výrobní linky jenom ochomýtlo. Volný čas ale znamená svobodný čas. Pořád bychom na nesvobody toho dialektického, neměli pozapomínat kvůli materialismu kapitalistickému. A také je to, často bohužel, pouze a výhradně politika, co určuje bohatost našeho víkendového menu a stav domácí kasy. V tomhle to mají fanoušci kandidátů fotbalových nepoměrně snazší.

Logo

Koho volit? Vlastní názor. To je nejdůležitější kritérium. Nevolit umělecký dojem, ale technickou hodnotu poslaneckých kandidátů. Billboardová, televizní a tisková manipulace, (ostatně namnoze velmi neinteligentní je tato letní kampaň), by neměla samostatně uvažujícího, tedy nezávislého voliče, zásadně zmást. Volič by měl vědět, že ať už zvolí partajní závislost a disciplínu, nebo váhu osobností na kandidátních listinách nezávislých, volí zařazení své, svůj názor, svůj postoj. Jinými slovy, nejít k volbám znamená nenázor, nepostoj, nezařazení. A znamená to také, tisíckrát to bylo řečeno, darovat takto hlas všem těm, kteří to občanské nechutenství způsobili. U trvanlivosti jsme si před regály s potravinami jisti, a i na poslední chvíli víme své. Botulotoxin na stranách politických nepoznáte tak hned. Máte-li ale ten svůj názorový fundus v pořádku, nemůže být vaše otrava nějak dlouhodobě trvanlivá.

Spustit audio