Na Prácheňsku vyřešili věčný problém se sutí

12. duben 2017

Kam s vybouraným oknem nebo cihlami ze zbořené zdi? To při rekonstrukci řeší snad každý. Lidé na Prácheňsku ale budou mít po problému. Obce tam připravují společný projekt na likvidaci stavební suti a postaví i recyklační středisko na její další zpracování.

Speciální kontejnery na plasty, sklo nebo i biologický odpad už většina obyvatel považuje za běžné. V obcích na Prácheňsku k nim nově přibydou i kontejnery na stavební suť. Obce by je následně vyvážely do společného recyklačního střediska, kde by suť dál zpracovávaly. „Máme připravený režim, který je založený na tom, aby vzniklo bezodpadové hospodářství. To znamená, že bychom byli schopni stavební odpad zpracovat takovým způsobem, který by zase našel místní uplatnění v cestách nebo v nějakých stavebních materiálech bez toho, že by se musel následně likvidovat,“ popisuje systém starosta Slatiny Václav Vachuška.

K projektu se zatím připojilo všech 17 obcí Dobrovolného svazku obcí Horažďovicko. V každé z nich by stál minimálně jeden velkokapacitní kontejner na stavební suť. K dispozici jich ale bude pro celou oblast mnohem víc. „Konkrétní místa budou řešit možnost umístění rozumného množství odpadu, který je člověk schopen odvézt. Systém pamatuje i na větší stavební úpravy nebo na větší množství odpadu, který v obci může vzniknout. Proto chceme vytvořit flotilu společných kontejnerů, které bychom pro takovéto účely poskytovali,“ doplnil Vachuška.

Čím víc třídí, tím méně zaplatí

Lidé budou za svoz platit podle toho, jak pečlivě stavební odpad vytřídili. „Celý systém je udělaný motivačně, aby lidi nutil a zároveň jim umožňoval roztřídit všechny složky, protože o co víc budou třídit, o to méně budou platit,“ dodal starosta Vachuška.

Odpad se bude svážet do nového recyklačního střediska, pozemek k jeho výstavbě poskytnou Horažďovice. „ My máme pozemek, který by se k tomuto účelu hodil. Je to nevyužívaná pláň za sběrným dvorem směrem na Strakonice, ze které využíváme jen oplocenou část jako depozit pro naše technické služby,“ potvrzuje starosta Horažďovic Michael Forman. Zároveň si od projektu slibuje i to, že z okolí města zmizí černé skládky se stavebním odpadem.

Odhadované náklady na celý projekt likvidace a zpracování stavebního odpadu jsou přes deset milionů korun. Svazek obcí se pokusí na stavbu získat dotaci a hotovo chce mít do konce příštího roku.

autoři: en , jik
Spustit audio