Na problematická místa pro cyklisty upozorňuje mapa pastí

11. červen 2024 15:07

Nepřívětivá – tak označují Plzeň někteří cyklisté. Vadí jim například přerušované cyklostezky nebo komplikovaný a nebezpečný průjezd centrem města. Na problematická místa upozorňuje spolek Plzeň na kole. Ten už několik let provozuje takzvanou mapu cyklopastí.

„Plzeň je jedno z nejméně přívětivých míst pro cyklisty, které znám. Snaží se je odvést mimo město k řekám a v samotném centru to pro ně moc příjemné není,“ říká cyklista Zdeněk Votava. Na mapě cyklopastí, kterou vytvořil spolek Plzeň na kole, je aktuálně zaznamenáno více než 130 problematických míst – nebezpečné křižovatky, výmoly, přerušené cyklostezky nebo špatný povrch. Najdou se tam ale také příklady dobré praxe. Spolek kromě udržování mapy, v rámci níž shromažďuje data z podnětů veřejnosti, pořádá tradiční Cyklojízdy. Ty se snaží připomínat význam kola jako ekologického dopravního prostředku ve městě a zároveň upozorňují na přetrvávající problémy.

Kromě mapy cyklopastí mohou kolaři upozornit na problematická místa v Plzni skrz aplikaci PlzniTo. Na úsek veřejné dopravy Správy veřejného statku města Plzně přichází podle mluvčí Radky Žákové touto cestou několik podnětů týdně.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio