Na simsonu se dá procestovat téměř celý svět. A ani nemusíte opustit republiku

8. duben 2021 12:00, aktualizováno

Dobrodruh Tomáš Zábranský z Ejpovic procestoval na svém simsonu velkou část světa, ale nepřejel při tom ani jedny hranice. Navštívil například Španělsko, Mexiko, Tahiti, Saharu nebo New York a při tom vůbec neopustil Českou republiku.

Na simsonu projel skoro celý svět

Aby se Tomáš Zábranský dostal na mnoho zajímavých míst z celého světa, potřeboval by k tomu letenku. V Čechách a na Moravě však existuje spousta měst, osad a míst, která nesou názvy míst, ležících za hranicemi republiky.

Za rok téměř 70 míst

V Plzeňském kraji se nachází Španělsko u Blovic nebo Mexiko v Nýřanech. Nejvzdálenější místo, které pan Zábranský navštívil, leželo na jihu Čech u rakouských hranic a nad Českou Lípou ve Šluknovském výběžku.

„V jižních Čechách existuje taková vesnička Rapšach a kolem ní je 7 míst, které nesou název z ciziny,“ uvedl Tomáš Zábranský. Nachází se tam New York, Bosna, Malý a Velký London nebo například Benátky.

Nápad vznikl kvůli pandemii a uzavřeným hranicím

„Loni jsme s dcerou chtěli jet k moři, protože jsme naplnili prasátko dukáty a zaplatili jsme část. Kvůli covidu k tomu bohužel nedošlo," sdělil Tomáš. Zvolenou destinací pro jejich dovolenou mělo být Španělsko, a protože chtěl udělat dceři radost a ukázat, že sliby plní, vzal dceru na výlet do Španělska u Blovic.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio