Na sociálních sítích se množí nabídky doučovat děti nebo donášky a nákupu během nouzového stavu, který v Česku platí kvůli koronaviru

16. březen 2020 07:20

Od půlnoci je v celém Česku omezený pohyb osob. Rozhodla o tom vláda kvůli šíření nákazy koronaviru. Máme chodit pouze do práce, za rodinou nebo třeba do obchodů. Opatření platí do 24. března.

V Plzeňském kraji je podle vedení hejtmanství aktuálně 11 lidí s pozitivními testy na koronavirus. Hejtmanství uvolnilo 11 milionů korun na nákup osobních ochranných pomůcek. Už o víkendu přišlo přes 2 000 respirátorů od státu pro fakultní nemocnici a pro zdravotnickou záchrannou službu. Včera hejtmanství podepsalo smlouvu na dodávku 153 tisíc respirátorů, o které se rozdělí s ostatními kraji. Ty by měly přijít za 4–5 dní. Další objednávky hejtmanství připravuje.

Několik palet ochranných pomůcek dorazí do Plzeňského kraje už dnes. Jedná se o rukavice a pláště, během týdne budou následovat ochranné brýle, ústenky a také potřeby pro míchání desinfekce. Její přípravu budou mít na starost hasiči. S výrobou se začne dnes a od úterý se bude vydávat organizacím jako nemocnice a sociální ústavy.

Zvýšil se počet speciálních odběrových sanitek

Kromě odběrového místa ve fakultní nemocnici jezdí od dnešního rána po kraji také tři odběrové sanitky. Jak napsal na svém facebookovém profilu hejtman Josef Bernard z ČSSD, kapacita odběrných míst zatím stačí. V případě potřeby by se měla otevřít i odběrná místa u krajských nemocnic. Vzorky bude nově schopna vyhodnocovat ve své laboratoři Fakultní nemocnice Plzeň, Klatovská nemocnice by měla podle hejtmana laboratoř otevřít do deseti dnů. Krajská hygienická stanice také dnes proškolí další telefonní operátory pro krizové linky, aby se odlehčilo přetížené hygienické stanici.

Žádosti o pomoc a nabídky pomoci mezi lidmi se množí

Například Pedagogická fakulta Západočeské univerzity v Plzni založila na Facebooku skupinu, kde se shromažďují dobrovolníci ochotní pomoci. Nabízejí on-line doučování jazyků i dalších předmětů, objevila se i nabídka právní pomoci nebo venčení psů seniorům, aby nemuseli vycházet z bytů.

V Holýšově na Domažlicku výzvu na Facebooku na donášku a nákup léků sdílelo za prvních 12 hodin přes 21 000 lidí a přihlásilo se už 31 dobrovolníků. Město pro dobrovolníky chystá ochranné a dezinfekční pomůcky, ale kvůli jejich nedostatku vítá jakoukoliv informaci o jejich dostupnosti.

Dobrovolníky na pomoc seniorům hledá i Spolek náš Touškov. Lidem v karanténě nebo seniorům nabízí donášku hotových jídel nebo nákupů Sociální služby města Sušice. Hejtmanství také hledá dobrovolníky a vzniká databáze lidí ochotných pomoci. Dobrovolníci například budou pomáhat šít ochranné oděvy a roušky.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio