Na Špičáku zvolili speciální metodu obnovy povrchu sjezdovek

8. červen 2017

Automobily na elektrický pohon, využití energie ze solárních panelů nebo protierozní opatření. Takové jsou plány v areálu na šumavském Špičáku. Vyplývají z jeho studie environmentálního rozvoje. Novinky se budou i vzhledem k finanční náročnosti zavádět postupně, na první z nich se ale dostalo už tento týden.

Premiérově tady zkoušejí obnovovat povrchy sjezdovek pomocí speciálního kompostu. Jeho složení konzultovali i se správou chráněné krajinné oblasti Šumava. Půjde o opatření proti erozi, na podporu ochrany přírody i k vyrovnání nerovností na sjezdovce, která se nebude muset tolik zasněžovat

„Před rokem jsme zpracovávali strategii udržitelného rozvoje v areálu Špičák a jedna z věcí, kterou jsme zpracovali je udržování sjezdovek v takovém stavu, aby nemohla nastat eroze a aby byl její povrch pevný a zadrněný. Na sjezdovku se vozí speciální kompost, který je vyprodukovaný přímo z šumavských luk. Princip je ten, že při tomto způsobu kompostování by semena rostlin měla být přímo v materiálu a tudíž nebude potřeba osívat. Do měsíce by zde měla narůst tráva a do konce vegetačního období by plocha měla být zadrněna, „ vysvětlil provozní ředitel Špičáku Vladimír Kasík.

Momentálně je místo nahrubo rozhrnuté. Následovat bude rovnání terénu pomocí ručního náčiní, potom malý bagr provede svodnice a odvodnění, jako opatření proti případnému dešti.

„Protože nelze udělat kompletně všechny sjezdovky, vybrali jsme úsek sjezdovky Spodní Šance, který má v průměru 20 x 50 metrů. Na něm je navezeno padesát tun kompostu. Chtěli bychom si ověřit, zda to funguje tak, jak tvrdí odborníci. Mělo by se jednat o nejekologičtější metodu, „ uvedl Vladimír Kasík.

autoři: en , jik
Spustit audio