Na šumavském orloji zvoní Smrtka na zvon a tím odbíjí poledne

16. prosinec 2022

Hojsova Stráž je krásná malebná ves na Šumavě v okrese Klatovy. Turistům má rozhodně co nabídnout, například pozoruhodný kostel, opravený starobylý hřbitov, bývalý pivovar, odkud jsou nádherné výhledy do kraje, anebo třeba orloj.

Orloj na Šumavě

Šumavský orloj byl uveden do provozu 17. listopadu 2017 a najdete jej při hlavní silnici procházející vsí. „O orloj se starám, mažu jej a natahuji. Jeho autorem je Zdeněk Landa z Prahy, který má vedle orloje chatu. Jelikož tady není pořád, stará se o orloj několik obyvatel vsi, včetně mě,“ uvedl Ondřej Szabó z Hojsovy Stráže.

Orloj můžete slyšet a vidět v akci každý den v poledne: „Melodie, která je slyšet, je první sloka naší hymny. Potom nám hrozí mnich Vintíř, protože ví, že jsme všichni hříšníci, a Smrtka 12x zatahá za zvoneček, čímž odbije 12. hodinu. Lidová pověst praví, že na šumavském orloji máme o jednu funkci víc, než má Staroměstský orloj v Praze. Orloj ukazuje to, co by správný orloj ukazovat měl, to znamená 24 hodinový čas, znaky zvěrokruhu, kdy zapadá a vychází slunce, a také ukazuje viditelnou část hvězdné oblohy,“ popsal Szabó.

Cesta železa zde pojmenovala tři obce

A co název vsi Hojsova Stráž? Jak vznikl? „Já bych se nechtěl vyjadřovat k tomu českému názvu. Někdo říká, že je to podle prvního českého starosty, který tady byl, a tak dále, těch výkladů je několik. Nicméně tato vesnice se původně jmenovala německy Eisenstrass od Eisnerstrasse, což znamená Železná cesta, a to proto, že nedaleko je Eisenstein, tedy Železná Ruda, kde se skutečně povrchově těžila železná ruda. Tudy se vozila, proto Železná cesta, a vozila se dolů. Tam je vesnice Hamry, německy Hammern, kde se zpracovávala. Cesta toho železa tady vlastně pojmenovala tři vesnice,“ osvětlil další obyvatel Hojsovy Stráže a místní patriot Viktor König.

Kostel, který se nachází jen malý kousek od orloje, také nelze přehlédnout: „Je zasvěcen Neposkvrněnému početí Panny Marie a nejedná se o zcela původní kostel, předtím tady stával dřevěný kostelík z roku 1740. Zhruba o 100 let později se vesnice rozrostla, zbohatla, a tak místní obyvatelé chtěli mít kamenný kostel. Toto je výsledek. Zvenčí je pak na severozápadní straně, kde jsou převládající větry a srážky, pobit šindelem,“ sdělil König.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.