Na Tachovsku obnovili poutní místo U Madonky. Náklady pokryla dotace

4. září 2019 14:35

Mezi Planou a Chodovou Planou na Tachovsku se po víc než 80 letech podařilo obnovit poutní místo U Madonky. Vyčistil se les v okolí a upravily se cesty, které nově lemují dřevěné sochy. Ty znázorňují plody stromů, šišky, semena a ořechy. Turisté mohou také využít nové zázemí v podobě dřevěného altánu několik desítek metrů nad sochou Madonky.

„V roce 1938 přišel někdejší lesmistr s myšlenkou, že by bylo dobré uctít desetileté výročí úmrtí hraběnky Marie Nostitz-Rieneck, která byla známá svou dobročinností a pomocí chudým. Pan lesmistr prosadil, aby byl vybudován pomníček. Madonka vzhlíží ke kostelu sv. Anny, kde je paní hraběnka v rodinné hrobce pohřbená,“ popisuje historii místostarosta Plané Pavel Nutil.

Současné vedení města se tedy rozhodlo navázat na práci předků, kteří zde založili lesopark, plný stezek a laviček. Čas se na tomto výletním místě podepsal a byla zapotřebí revitalizace. Město využilo dotačních možností.

Autorkou řešení je krajinářská architektka Klára Salzmann: „Já se dlouhodobě zabývám obnovou sudetské krajiny a toto pro mě byla další příležitost najít v krajině něco ztraceného, co dříve fungovalo. Je to krásné místo, které přirozeně navazuje na místní cyklostezku a lidé sem nechodili jenom proto, že to prostě nebylo přístupné.“

Na úpravu stezky dlouhé 780 metrů dostalo město Planá dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu v celkové výši téměř 1,4 milionu korun a jde tak o stoprocentní pokrytí všech nákladů.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy