Na zámku v Chudenicích probíhá jarní úklid. Umývá se 174 oken a desítky lustrů

16. březen 2021 19:00, aktualizováno

Při jarním úklidu zámku v Chudenicích na Klatovsku se musí vysmýčit 40 místností, umýt přes 170 oken a nablýskat desítky lustrů. Po dlouhé zimě se vše musí uklidit a připravit před zahájením návštěvnické sezóny.

Na zámku v Chudenicích se v těchto dnech vyblýskává například každé ze 150 cingrlátek na původním křišťálovém lustru po posledních majitelích zámku Černínech z Chudenic. Celkově se na zámku nachází 63 lustrů, na kterých je 260 žárovek. „Uklízí se úplně vše, každý kousek nádobí se musí umýt, musí se vyprat záclony, závěsy a ubrusy. Každý kousek musí být čistý a naleštěný,“ podotkl kastelán zámku Ludvík Pouza.

Na zámku Chudenice probíhá velký jarní úklid

Jarní úklid čeká všech 40 místností a každý roh v nich. Zhruba 80 metrů koberců se musí vyluxovat, umýt 174 oken, napustit a vyleštit podlahy. „Ve velké jídelně máme původní podlahu z roku 1776 a je z borového, ručně opracovávaného dřeva a patří mezi unikáty,“ zmínil Ludvík Pouza. Každého návštěvníka musí nablýskaná podlaha, lesknoucí se ve svitu slunce, uchvátit.

I přesto, že zatím není jasné, kdy budou návštěvníci moci na zámek zavítat, na novou návštěvnickou sezónu bude připravený.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio