Na zámku v Hrádku u Sušice letos rozšířili hernu pro děti inspirovanou místní historií

14. červenec 2017

Putovní výstava přihlášených staveb do Soutěže stavba roku Plzeňského kraje 2016 zahájila svoji cestu v Hrádku u Sušice. K vidění tady bude do 27. července. Právě zdejší rekonstrukce barokního špýcharu na zámeckou hernu pro děti si odnesla jedno z ocenění. V Galerii Hrádek ale letos nabídku ještě rozšířili. K hravé expozici přidali i naučnou část.

„V letošním roce jsme dovybavili třetí a i poslední patro galerie, které jsme měli v loňském roce prázdné. Inspirovali jsme se opět historií hrádeckého zámku a letos jsme si vzali Františka Pravdu, který žil na zámku v druhé polovině 19. století. Byl sem pozván jako vychovatel panských dětí a na starosti měl slabomyslného Otakara. Byl zde samozřejmě také jako kněz a později i jako spisovatel. Inspirovali jsme se tím, jak František Pravda vzdělával Otakara, a volně to převedli do současnosti a dětem připravili hernu v tomto duchu,“ řekla manažerka galerie Michaela Fremundová.

Součástí herny je například improvizovaný krámek z 19. století s hračkami. V něm se například Otakar učil počítat, dále různým převodům měn a kolik co stálo.

Výuka probíhala nejen teoreticky, ale hlavně prakticky

„Dětem chceme ukázat, jak se tehdy prodávalo. Například rýže se musela zvážit a cena spočítat. Tak se učili počty. Následoval zeměpis, přírodopis nebo bylinkářství. František Pravda chodil po okolí a učil Otakara poznávat bylinky i přírodovědě vůbec. Pro děti tu máme připravenou i mapu světa, aby viděly, odkud pochází například různé exotické koření, které bylo v té době velmi vzácné. Pomocí lupy si mohou zase na mapě Rakouska-Uherska najít Sušici,“ vysvětlila Fremundová.

V horním patře galerie najdou děti nejen letošní novinku inspirovanou Františkem Pravdou, ale také loňskou zábavu. „ Jedná se o zámeckou hernu inspirovanou komtesou Adélou Des Fours. Přibyli nové kostýmy, dřevěné hračky a další,“ doplnila Michaela Fremundová.

V Galerii Hrádek současně i letos probíhá doprovodná výstava panenek a medvídků.

autoři: en , jik
Spustit audio