Na zámku v Tachově provádí generální úklid, turistická sezóna se blíží

8. březen 2023 17:24, aktualizováno

Už za necelý měsíc se znovu otevřou během zimy zavřené hrady nebo zámky. Ještě než si turisté poprvé nazují papuče a vydají se s průvodci obdivovat jídelny a ložnice knížecích, hraběcích nebo královských rodin, je potřeba všechno dobře připravit. Na městském zámku v Tachově jsou nyní v plném proudu hlavně úklidové práce.

„Lidé se někdy ptají: A co na tom zámku děláte, když máte zavřeno? Tohle je odpověď,“ směje se Petra Tikalová, místní průvodkyně a referentka, která má mimo jiné na starosti žehlení všech látek – záclon, deček nebo povlaků na vyšívané polštáře. Vyprat, vyžehlit a naškrobit se musí také veškeré uskladněné kostýmy.

Samozřejmostí je zbavení se smetí a pavučin, zametení a setření všech povrchů, umytí nádobí, vyčištění lustrů, otření obrazů a květin. Pracovníci na zámku také každý rok před sezónou kontrolují stav jednotlivých předmětů. „Až se zlepší počasí, čeká nás ještě mytí oken. Jen v zámeckém okruhu je 133 okenních tabulek a všechny se samozřejmě musí umýt z obou stran,“ prozrazuje Petra Tikalová.

Chystáte se do Tachova na výlet? Městský zámek turistickou sezónu zahájí už v neděli 2. dubna.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio