„Náctiletá“ hvězda Pavel Horňák

Který ze soudců se může pyšnit tím, že byl jako teenager idolem tisíců dívek? U nás jednoho takového máme. Jmenuje se Pavel Horňák a je soudcem Nejvyššího soudu České republiky.

Sopránek čistý jako paprsek ranního sluníčka – tak bychom mohli charakterizovat hlas Pavla Horňáka, kdy jako náctiletý zpíval v souboru Kroky Františka Janečka. Ještě předtím zpíval s pražskou skupinou Faktor, kde byl nejmladší, bylo mu patnáct let.

V bílých lacláčích byl nepřehlédnutelný i později u Kroků Františka Janečka, dokázal proskákat celé písničky. V Krocích zpívali zpěváci od šestnácti do šedesáti a Pavel Horňák byl tahem na teenagery, hlavně na tu dívčí polovičku.

U Supraphonu mu vyšly mu tři dlouhohrající desky, na čtvrté je společně s ostatními, s Michalem Davidem, Milanem Dykem a s Markétou Muchovou.

Kroky se v roce 1989 rozpadly, o dva roky později zakončil Pavel Horňák studia na právnické fakultě v Praze, v lednu 2019 se stal soudcem Nejvyššího soudu České republiky.

Tak se na chvilku vraťme do roku 1984, kdy s Michalem Davidem a Markétou Muchovou nazpíval píseň To se oslaví. Jeho tehdejší chlapecký soprán tam jistě poznáte.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.