Nad námi září hvězda Countryon

22. říjen 2020

Jsem workoholik, a to je diagnóza, to není žádná vlastnost - kdysi o sobě prohlásil populární bavič Petr Novotný. Pilný byl i během svého dvacetiletého účinkování se skupinou Fešáci, napsal pro ní kolem tří stovek písňových textů. 

Petra Novotného známe spíše jako zdatného baviče, je však také autorem mnoha známých písňových textů. Ke country se dostal nejprve jako spíker skupiny Greenhorns. Po vstupu k ústeckým Fešákům v roce 1974 vytvořil z původně bluegrassové skupiny špičku české countryové scény. Kromě neuvěřitelných nápadů, které realizoval během tzv. fešáckých Salonů, psal texty k fešáckým písním. Některé z nich v minulosti osobně interpretoval, nebo, jak sám říká, spíše namluvil, sám o sobě totiž tvrdí, že je naprostý nezpěvák. Přesto nahrál v sedmdeátých letech se skupinou Fešáci několik úspěšných skladeb, z nichž uveďme alespoň skladbu "Dialog 2000", v níž spolu komunikují dva roboti.

A jeho nejznámější texty? Paní má se má, Slída, Pojedou, Nechtěj to, lásko, Cesty domů, Svítá ve tvých tvářích nebo Hvězda Countryon. Petr Novotný nedokázal v roce 1994 už nadále skloubit svou novou životní roli podnikatele s vedením skupiny a psaním textů a rozhodl se k výraznému omezení svých uměleckých aktivit a zároveň k odchodu od Fešáků.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio