Naďa Urbánková dnes slaví 82. narozeniny

30. červen 2021

Nikdy po slávě sama netoužila, přišla k ní jaksi mimochodem. To, co vždycky opravdu chtěla, byla láska a rodinné štěstí. Toho se jí ale nedostalo. Mluvíme o pětinásobné Zlaté slavici Nadě Urbánkové.

České country hudbě dokázala kralovat více jak 15 let, od roku 1967 až do roku 1983, kdy s Country beatem Jiřího Brabce natočila dvojalbum svých starších hitů s prostým názvem Naďa.

Na konci 80. let se odstěhovala do Švýcarska a na víc jak 10 let v podstatě zmizela z českého šoubyznysu. Zlatou slavicí byla 5 let za sebou. Přestože tato kdysi velmi populární zpěvačka a herečka přišla před časem o všechen svůj majetek a má za sebou i léčbu vážné nemoci, nenechala se zlomit, stále si uchovává životní optimismus a vrátila i ke zpívání, které na několik let úplně opustila. Přímo bytostně nesnášela, když ji zařazovali jenom do škatulky country. Ale aby bylo jasno, díky country hudbě na sebe Naďa Urbánková upozornila jako zpěvačka, předtím byla totiž především herečkou. Nejvíce svých úspěšných písní, jako třeba Vlak do dětství, Svatební průvod, Vilém peče housky, Vzácný nápoj mládí nebo Půlnoc je období zlé nazpívala právě s Country beatem Jiřího Brabce. Současně ale nahrávala i s Orchestrem Václava Hybše, nejúspěšnější byly písně Blonďák s červenou bugatkou a Mám ráda žužu.

Původně měla chodit v bílém plášti a starat se o pacienty, vystudovala Střední zdravotnickou školu v Trutnově, je diplomovanou zdravotní sestřičkou. Nevyzpytatelné jsou však cesty osudu, stala se úspěšnou zpěvačkou a herečkou.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio