Nádherné klenby, stropní malby i mystická kaple. Nejen to nabízí zámek v Boru u Tachova

10. červenec 2021 13:15, aktualizováno

Na zámku v Boru u Tachova začala sezóna a lidé mají o jeho návštěvu velký zájem. Zámek má otevřeno denně kromě pondělí a nabízí vedle tradičních okruhů také návštěvu Lorety nedaleko zámku.

Návštěvníci uvidí, jak postupně vznikal hrad a proměňoval se až do podoby krásného zámku. Na prohlídce zavítají jak do prostorů bývalého gotického hradu, tak novogotického zámku. První písemná zmínka o hradu je z roku 1263.

Ve Švamberském sálu, nejkrásnějším hradním sálu, který je pojmenován po zakladatelích hradu, se nachází unikátní stropní malba. Průvodce návštěvníky zavede také do mystické kaple svatého Vavřince. „Je to prostor, který zde vznikl již ve 14. století, ale dnešní podoba je až ze století 15., což dokazuje nápis, který se nachází nad oltářem,“ doplnila kastelánka zámku Bor Galina Kortanová.

Nad hradními komnatami se nachází zámecké knížecí salónky, které jsou věnovány poslednímu rodu obývajícímu zámek, rodu Löwensteinů. V jednom ze salónků se nachází sbírka obrazů psíků po Karlu z Löwensteinu.

Zámek Bor u Tachova

Loretánská kaple se nachází východně od zámku. Je chráněna jako kulturní památka. Byla postavena v roce 1668.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio