Nádory jater by se měly ve Fakultní nemocnici v Plzni operovat roboticky

22. září 2022 19:12, aktualizováno

Lidí s rakovinou jater každoročně přibývá. Když se ale na nemoc přijde včas a je možná operace, délka přežití se výrazně zvyšuje. Od nového roku by Fakultní nemocnice v Plzni měla mít možnost operovat lidi s touto diagnózou roboticky.

Chirurgická léčba a odstranění nádorů jater může výrazně prodloužit život nemocného. „Je to enormní skok. Když odstraníme nádor, tak kvalitní desetileté přežívání, kdy nemocní žijí kvalitní život, je kolem 43 %,“ sdělil přednosta chirurgické kliniky ve FN v Plzni Vladislav Třeška.

Podstatné je odhalit zhoubné onemocnění včas a všímat si varovných příznaků. Těmi mohou být bolesti břicha nebo poruchy vyprazdňování, které souvisí s onemocněním tlustého střeva a odhaluje se díky tomu také jaterní problematika.

Zatím převládají otevřené chirurgické zákroky

Počet operací nádorů jater ve FN Plzeň roste ročně zhruba o 10 %. Zatím převládají velké otevřené chirurgické zákroky. Čas zákroku se provádí laparoskopicky a lékaři vkládají naděje i do robotických operací, kdy lze nádor odstranit bez otevírání člověka pouze malými vpichy. V Plzni by se s robotickou chirurgií mělo začít od nového roku.

Výzkumníci z biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni se snaží přijít na to, jak vytvořit umělý orgán jater. „Ještě nejsme ve fázi, kdy bychom vyrobili ta játra, ale snažíme se vymyslet mechanizmy, jakým způsobem buňky osidlovat a zajistit jejich funkci,“ vysvětlil profesor Václav Liška.

Co se prevence týče, je důležité například nekouřit. Určitou roli hraje i genetická základna daného jedince.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio