Nadšenci z Návsí u Jablunkova mají nezvyklého koníčka. Sbírají tanky

10. březen 2014
Česko – země neznámá

Snad každý malý kluk oněmí úžasem při pohledu na mohutný tank, který se dere kupředu v nepřehledném terénu. Někomu tato vášeň pro těžkotonážní stroje vydrží až do dospělosti. Třeba bratrům Czudkovým z Návsí u Jablunkova na Frýdecko-Místecku.

Tyto vojenské vysloužilce nakupují a opravují ve své dílně. Poté je znovu provozuschopné vystaví za plotem v areálu autoservisu, kde je mohou zhlédnout i motoristé směřující po silnici na Slovensko.

Tanky přitom opravdu nejsou levný koníček. Za jeden polorozpadlý stroj byste si podle jejich slov mohli koupit dvě nová auta. Jejich palebné síly se ovšem obávat nemusíte. Pokud si nějaký tank koupí soukromník, musí povinně demontovat vše, co se střílením souvisí. Kromě kanónu samozřejmě.

V loňském roce se bratrům Czudkovým splnil sen. V Návsí otevřeli Military centrum. To zastřešilo původně dva samostatné projekty - Archiv vojenské historie Těšínského Slezska a jejich soukromou sbírku těžké vojenské techniky. Tanky, nákladní automobily či dokonce nově vystavěný bunkr. To vše mohou obdivovat stejně nadšení fanoušci.

Military centrum v Návsí u Jablunkova je již přístupné veřejnosti. Prohlídku nebo dokonce svezení v některém z tanků si ale musíte předem telefonicky objednat. Kontakt naleznete na webových stránkách Military centra.

Spustit audio