Nádvoří hradu Švamberk bude v sobotu patřit Historickému večeru

18. červenec 2019 12:00

Na vrchu Krasíkov nedaleko obce Kokašice na Tachovsku se v sobotu 20. července večer konají Historické slavnosti svaté Máří Magdaleny. Na nádvoří bývalého hradu Švamberk je pro návštěvníky připravený kulturní program a prohlídky památky.

Návštěvníci se můžou například těšit na ukázky dravců a zvířat, které vycvičil Jaromír Šulc z Vysokého Mýta, přijede také skupina historického šermu Zlatý grál z Tachova, který předvede královský turnaj o prsten Marie Magdaleny ze Švamberka. A vystoupí také Clatonia z Klatov s představením o posledním upírovi v Čechách, nebude chybět ani ohňová show.

Během slavností se bude samozřejmě mluvit i o historii hradu Švamberk. Organizátor a zároveň moderátor slavností Libor Marek představí návštěvníkům historii tak trochu s humorným nadhledem. Připomene bývalé pány na hradě, odvypráví pradávné legendy a všechny zájemce hradem provede. Dokonce neopomene připomenout kata Mydláře a to, jaké tresty dříve bývaly. Aby to neznělo moc strašidelně, tak k tomu přidá i veselé historky. 

Libor Marek, který kdysi Historické slavnosti zakládal, je vyznavačem historie a o řadě hradů natočil také dokumenty. Mezi ty první patřil právě hrad Švamberk, ale také Přimda, Volfštejn, Skála, Roupov a další.

K hradu Švamberk se nejlépe návštěvníci dostanou pěšky. Ale protože řada z nich zřejmě přijede autem, je potřeba upozornit, že nahoru je zákaz vjezdu. Auto je tedy nutné nechat dole na malém parkovišti před závorou. I tam je ale parkování omezené, proto pořadatelé doporučují zaparkovat v okrajové části u pole nebo u mýdlárny pod vrchem, anebo v obci Kokašice.

Historické slavnosti na hradě Švamberk začínají v sobotu 20. července od 19 hodin a vstupné je dobrovolné.

autoři: Martina Sihelská , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio