Nahrávací studio Sun

1. červenec 2020

V roce 1987 byla s velkou slávou ve městě Memphis otevřena původní budova gramofonového studia s názvem Sun Records label a znovu začala provoz jako „Sun Studio“. Dnes je to jedna z největších turistických atrakcí pro muzikanty a hudební fanoušky. K nahrávání přilákala mnoho významných umělců, včetně U2. Proč taková sláva? To vám poví Zdeněk Raboch

K tomu, aby byla písnička úspěšná, nestačí jen hezký hlas zpěváka, bezchybné výkony instrumentalistů nebo cit pro daný žánr. Svou roli hrají i záležitosti, které s muzikou nemají zdánlivě nic společného. Jednou z nich je i výběr studia, kde se skladba natáčí.

Některá nahrávací studia vstoupila do historie moderní hudby. Jedním z nich bylo Sun Studio v Memphisu, ve státě Tennessee, založené průkopníkem rocku Samem Phillipsem v lednu 1950.

Phillips hned zpočátku pochopil, proč nejlepší místní bluesový hudebníci odcházejí na sever.

Na jihu Spojených států, kde bylo blues nejvíc doma, se nenašel nikdo, kdo by jejich písničky natočil a vydal na deskách. A tak odbytiště pro svou muziku na deskách Sun Records našly legendy, jako Howlin 'Wolf, Junior Parker, BB King, James Cotton a mnoho dalších. A pochopitelně i bílí průkopníci country a rock and rollu, jako Johnny Cash, Carl Perkins, Roy Orbison a Jerry Lee Lewis. A hlavně Elvis Presley, ke kterému se váže slavná Phillipsova věta. Kdybych tak našel bělocha, který má v sobě černošské cítění, vydělal bych milion.

Kdyby v roce 1955 neodkoupila Elvise mamutí gramofonová firma RCA, milion a ne jeden by určitě vydělal. Ale v 60. letech s odchodem Jerry Lee Lewise ztratil poslední velkou hvězdu a Sun Records 1. července 1969 prodal.

My si poslechneme jednu ze slavných skladeb, která ve studiu Sun vznikla. Modré semišky v podání jejího autora Carla Perkinse.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.