Náměstí v Přimdě má nové označení, nese jméno významného podnikatele

29. září 2023 10:40, aktualizováno

Náměstí v Přimdě na Tachovsku nese od začátku září nové jméno. Připomíná významného místního podnikatele a vlastence Jindřicha Kolowrata.

Maximilian Alexander Kolowrat-Krakowský, Jindřichův vnuk

Jindřich Kolowrat pocházel ze starobylého českého šlechtického rodu. Narodil se v roce 1897, bojoval v první světové válce a účastnil se protinacistického odboje. Byl československým vlastencem a v Přimdě a okolí významným podnikatelem a zaměstnavatelem. V regionu vybudoval inovativní pilu. „Byl symbolem morální integrity, i v těžké situaci zvolil vždy to, co bylo správné, nebo to, v co věřil. Moc mu záleželo na jeho zaměstnancích a na celém kraji. Budoval zde školy i sociální zařízení,“ prozrazuje Jindřichův vnuk Maximilian Alexandr Kolowrat-Krakowský.

Náměstí v Přimdě nese nové jméno - připomíná Jindřicha Kolowrata

Po únoru 1948 Jindřich Kolowrat emigroval do USA. Zde se stal členem Rady svobodného Československa a byl také signatářem Masarykova demokratického svazu. Do vlasti se vrátil po listopadu 1989 a znovu začal spravovat rodinný majetek a podnikat. Na Tachovsku hlavně v lesnictví. Zemřel v lednu 1996 v nedožitých 99 letech.

Letos vnuk Maximilian inicioval, aby vedení města na Jindřichovu počest hlasovalo o přejmenování náměstí v Přimdě. Zastupitelstvo změnu v červnu schválilo, pro bylo 13 ze 14 zastupitelů. Proti byl jen místostarosta Pavel Hrůza, který ovšem nechtěl do médií sdělit důvod. Změna platí od září a symbolicky až od městských slavností, kdy uliční tabulku s Kolowratovým jménem požehnal kněz.

Obyvatelé musí vyměnit občanské průkazy

Cedulka „náměstí Jindřicha Kolowrata“ visí na budově městského úřadu. Přejmenování a tedy změna adresy se dle starosty Přimdy Jana Junka týká několika organizací, hlavně spolků, a 48 obyvatel – včetně těch, kteří mají trvalý pobyt hlášený na radnici. Vyhotovení nového občanského průkazu bude bezplatné. Změnit je třeba také technické průkazy. To vše nejpozději do konce února příštího roku. Organizace musí udělat také nová razítka a informovat smluvní dodavatele. Veškeré náklady spojené se změnou adresy nicméně rodina Kolowratova proplatí.

autor: Lukáš Milota | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio