Narodila se jako kluk, ale věděla od mala, že je žena

8. březen 2021 11:45, aktualizováno

Když se narodil malý Lukáš, to bylo radosti! Vždyť to je pokračovatel rodu. Jenže už ve školce bylo jasné, že je asi něco špatně. Tak to popisuje 34letá Anna Franková, která se už od mala cítila v chlapeckém těle špatně.

Anna si nejraději hrála s panenkami a kuchyňkou. Ačkoliv jí všichni podávali autíčka, odmítala je, ta ji nebavila. Děti, ani učitelé nechápali, proč dělá potíže a zlobili se na ni. A došlo i na šikanu.

Anna Franková

Anna v těle malého Lukáše se pak stahovala do sebe. Nechápala, co po ní okolí chce, vždyť je holčička, proč ji každý vnucuje, že je kluk... A tak dospívala a všechno v těle vnímala jinak. Přišla rebelie, křik, deprese, léky. Pak začala chápat, v čem je chyba.

Hodně jí pomohl příběh zpěvačky Dany International, která vyhrála pěveckou soutěž jako úplně první transsexuál a bojovala už v devadesátých letech za jejich práva. Anna už věděla, co musí udělat.

Plnění snu

Začala řada vyšetření a sezení, aby si Anna konečně splnila sen, na který měla nárok, protože si s ní omylem příroda pohrála. Pomohli jí přátelé, rodina a také to, že si našla přítele, za kterého se časem provdala. I když manželství vloni skončilo, zůstali přátelé a vídají se. Anna říká, že i tato zkušenost byla pro ní velkou pomocí.

Anna Franková

Teď se Anna musí starat o svou babičku, ale při tom stihne brzy ráno Plzeňanům připravit svačiny v jednom bistru. Do toho dokončila maturitu a vrhla se na další studium. Letos byla přijata na Fakultu designu a umění na obor fotografie. Má z toho velkou radost a svědomitě se připravuje. Její fotografie na sociálních sítích mají velký ohlas.

Transsexualita je stav, při kterém se pohlavní ústrojí pravděpodobně během nitroděložního období vyvinulo jedním směrem, zatímco mozková centra určující pohlavní identitu se vyvinula směrem druhým. Transsexualita se pak projevuje neztotožněním člověka s biologickým pohlavím. Lidé s touto diagnózou chtějí být opačného pohlaví, mít jeho tělesné znaky a projevy. (Zdroj: transsexualita.cz)

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio