Naučná stezka Podkovák uvítá i vozíčkáře

13. duben 2020

Mnoho naučných stezek přístupných pro vozíčkáře v našem kraji nenajdete. Jednou z mála výjimek je naučná stezka Podkovák v Českém lese. Má za úkol přiblížit lidem tzv. vrchovištní rašeliniště. Stezku najdete tři a půl kilometru od obce Lesná a vedou k ní turisticky značené cesty.

Naučná stezka se nachází v Kateřinské kotlině a mohou se přijet podívat i vozíčkáři. Místo bylo vyhlášeno rezervací v roce 1973, aby se zachránil tamní přírodní rašeliništní biotop.

Stezku tvoří povalový chodníček, které lemují malé cedulky, kde se návštěvník může poučit o zvířatech i rostlinách. „Vyskytují se zde rostliny, které mají rády vlhko a kyselou půdu, třeba šicha černá (Empetrum nigrum) nebo klikva bahenní (Oxycoccus palustris). V okolí roste borovice blatka (Pinus rotundata), což je druh, který je vázán také na kyselé půdy,“ popsal průvodce Českým lesem Antonín Hříbal.

Žijí tu vzácné druhy pavouků a brouků. Pro obojživelníky a plazy místo příliš vhodné není. Přesto byl zaznamenán skokan, čolek nebo ropucha a poměrně často je zde k vidění ještěrka.

Přírodní rezervace Podkovák:
Vyhlášení: 16. dubna 1974
Nadmořská výška: 705–710 m n. m.
Rozloha: 5,63 ha
Délka naučné stezky: 400 m

Mimo stezku se sestoupit nesmí, území je chráněné z důvodu zachování rozmanitosti zdejší přírody. „Chodníček má jakési bočnice, aby na na něj bezpečně mohli i vozíčkáři a nemohlo se stát, že by sjeli s vozíkem mimo,“ doplnil Antonín Hříbal.

Na konci stezky je dřevěný altán s posezením. V něm najdete knihu, kam můžete napsat, jak se vám stezka líbila.

Ve vzdálenosti přibližně 3,5 kilometru od Podkováku se nachází podobná přírodní rezervace Farské bažiny, která má větší rozlohu, ale je pro návštěvníky uzavřená.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň