Návštěvníci bývalého kláštera Plasy se mohou těšit na nový prohlídkový okruh

16. červenec 2023 13:00, aktualizováno

Nový prohlídkový okruh v Plasích přibližuje dobu, kdy tamní zrušený klášter vlastnili Metternichové. Návštěvníkům se otevře již velmi brzy.

V Plasích na severním Plzeňsku skončila obnova další části bývalého kláštera. Díky rekonstrukci za víc než 200 milionů korun jsou opravené Staré opatství s částí zahrad a Nová prelatura. V ní vznikl nový návštěvnický okruh zaměřený na šlechtický rod Metternichů. Ten klášter odkoupil po jeho zrušení. Na státních památkách jde o první okruh svého druhu, návštěvníci si ho mohou projít bez průvodce a informace čerpají z mnoha cedulek.

Okruh obsahuje například návštěvu šlechtického salónu, kde se lidé mohou posadit přímo na vystavené exponáty. „Chtěli jsme všem umožnit užít si šlechtický salón v tom účelu, pro který byl původně určen,“ vysvětluje kurátorka kláštera Stanislava Beránková.

Nový návštěvnický okruh v klášteře Plasy

Rekonstruován byl šlechtický interiér situovaný do poslední třetiny 19. století. Ten má připomínat rodinu Richarda a Pauliny Metternichových, tedy generaci syna kancléře Metternicha a jeho manželky. „Paulina byla kancléřova vnučka a zároveň snacha,“ prozrazuje Stanislava Beránková. „Kancléř měl dceru Leontýnu a její dcerou byla právě Paulina. A zároveň měl kancléř z jiného manželství syna Richarda. Toho si Paulina vzala, takže se vlastně vdala za svého strýce. Bylo to nicméně manželství z lásky.“

První turisté si nově opravené prostory prohlédnou už v pátek 21. července.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio