Návštěvnické centrum na šumavské Kvildě zve nově turisty na komentované prohlídky výběhů

7. leden 2020 10:35

Pokud se někdo chystá na Šumavu a chtěl by se dozvědět něco zajímavého o zvěři, není nic jednoduššího, než zajít do některého z návštěvnických center. Jedno je v Srní, zaměřuje se na život vlků a druhé je ve Kvildě. Tam mají výběhy jelenů a rysů a tam taky pro turisty připravili nějaké novinky.

Hlavní novinkou je to, že správa šumavského parku zavedla v návštěvnickém centru ve Kvildě komentované prohlídky výběhů. Výběhy budou i nadále přístupné volně, nově si je ale mohou lidé projít i s odborníkem, který jim o jelení zvěři nebo rysech odpoví na otázky a podá podrobnější informace, než ty, které se dočtou na informačních tabulích.

Prohlídky obou výběhů budou probíhat každý den. Podle mluvčího parku Jana Dvořáka není registrace nutná. Na stránkách parku zájemci najdou přehled komentovaných prohlídek, včetně informací v kolik hodin, s kým a do kterého výběhu povedou. Každý si tak může vybrat, co mu vyhovuje, respektive co by chtěl vidět. Prohlídky jsou zcela zdarma.

Správa parku zrušila program pozorováním jelení zvěře v přezimovacích obůrkách, jako důvod uvedla mimo jiné právě to, že komentované prohlídky výběhů v návštěvnickém centru by byly téměř identické s komentovaným pozorováním zvěře v obůrkách. Navíc do obůrek se zvěř stahuje, až když je hodně sněhu a ona nemá dost potravy v přírodě, no a jako poslední důvod pro zrušení tohoto programu uvádí správa i to, že divoká zvěř bude mít v obůrkách klid.

autor: en | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio