Nazareth: Love Hurts

7. prosinec 2022

Skotskou skupinu Nazareth není třeba dlouze představovat. Nejslavnějšími hity této legendární kapely jsou písně Love Hurts a Dream On, jejich koncerty navštívily v minulosti miliony fanoušků.

Když se řekne Love Hurts, většina posluchačů si vybaví skotskou rockovou skupinu Nazareth. Proč ne, o slávu této písně se tato čtveřice postarala nejvíc. Love Hurts ale není její vlastní. Kupodivu pochází z oblasti americké country a jejím autorem je Boudleaux Bryant. Se svou manželkou vytvořil autorské duo, které dalo světu takové hity jako Rocky Top, Bye Bye Love nebo Wake Up, Little Susie. Love Hurts je píseň, kterou nejprve nazpívali Everly Brothers, Roy Orbison a další, rockovou baladu z ní ale udělali právě skotští Nazareth.

Jedním z jejích zakladatelů byl zpěvák Dan McCaferty. Jeho ostrý nachraptělý hlas se stal jejím synonymem a neodmyslitelně patří k 70. létům, zlatým časům heavymetalového proudu britského rocku, kdy skupina Nazareth patřila k jeho špičce. A bylo to v roce 1974, kdy skladbu Love Hurts natočili. Zpívá se v ní o tom, že láska ubližuje, dělá jizvy a zraňuje. Žádné srdce však neodolá. Láska je jen lež, stvořená, aby tě trápila, zpívá v téhle písni skotská kapela Nazareth, kapela, která se tímto hitem stala nesmrtelnou. A nesporně i díky jedinečnému hlasu Dana McCafertyho, který ze své milované kapely odešel v roce 2013 poté, co mu byla diagnostikována chronická obstrukční plicní nemoc.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio