Nebe v hubě
recept podle paní Marie z Plzně
Suroviny:
Na těsto:
50dkg hladké mouky
2 polévkové lžíce medu
20 dkg cukru moučka
20 dkg hery
2 vejce
1 kávová lžička jedlé sody (prášek do pečiva)
2 polévkové lžíce mléka
Na ořechovou hmotu:
40 dkg nahrubo nakrájených vlašských ořechů
10 dkg cukru krystalu
15 dkg másla
4 polévkové lžíce medu
Na krém:
300 ml mléka
11/2 lžíce hladké mouky
11/2 lžíce solamylu (pudinku)
1 vanilkový cukr
8 dkg cukru krystal
20 dkg másla
Postup:
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v lednici 1 hodinu odpočinout. Poté ho rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme placku a ve středně vyhřáté troubě upečeme první placku. Na druhou placku naneseme po celém povrchu ořechovou hmotu a také ji upečeme. Dokonale studené placky naplníme krémem tak, že jím rovnoměrně po celé ploše potřeme hladkou placku a přiklopíme druhou, upečenou s ořechovou hmotou nahoře. Necháme alespoň půl dne rozležet.
Příprava ořechové hmoty:
Máslo a cukr zahřejeme, aby se máslo pouze rozpustilo. Potom přidáme ořechy, med a chvíli opékáme.
Příprava krému:
Z mléka, mouky, solamylu uvaříme kaši, kterou necháme vystydnout. Máslo našleháme s cukrem a postupně vmícháme studenou kaši.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?