Nebe v hubě
recept podle paní Marie z Plzně
Suroviny:
Na těsto:
50dkg hladké mouky
2 polévkové lžíce medu
20 dkg cukru moučka
20 dkg hery
2 vejce
1 kávová lžička jedlé sody (prášek do pečiva)
2 polévkové lžíce mléka
Na ořechovou hmotu:
40 dkg nahrubo nakrájených vlašských ořechů
10 dkg cukru krystalu
15 dkg másla
4 polévkové lžíce medu
Na krém:
300 ml mléka
11/2 lžíce hladké mouky
11/2 lžíce solamylu (pudinku)
1 vanilkový cukr
8 dkg cukru krystal
20 dkg másla
Postup:
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v lednici 1 hodinu odpočinout. Poté ho rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme placku a ve středně vyhřáté troubě upečeme první placku. Na druhou placku naneseme po celém povrchu ořechovou hmotu a také ji upečeme. Dokonale studené placky naplníme krémem tak, že jím rovnoměrně po celé ploše potřeme hladkou placku a přiklopíme druhou, upečenou s ořechovou hmotou nahoře. Necháme alespoň půl dne rozležet.
Příprava ořechové hmoty:
Máslo a cukr zahřejeme, aby se máslo pouze rozpustilo. Potom přidáme ořechy, med a chvíli opékáme.
Příprava krému:
Z mléka, mouky, solamylu uvaříme kaši, kterou necháme vystydnout. Máslo našleháme s cukrem a postupně vmícháme studenou kaši.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.