Nebe v Plasích ovládnou po dvou letech současná i historická letadla. Blíží se Den ve vzduchu

20. duben 2022 19:23, aktualizováno

Na letišti v Plasích kousek od Plzně bude už za pár dnů zase hodně rušno. Po covidové pauze se chystá další Den ve vzduchu s Plzeňským krajem. Podle organizátorů největší letecká show na západě Čech tu bude v sobotu 30. dubna a v neděli 1. května. Přehlídka, která letos slaví 20 let své existence, nabídne i tentokrát program na nebi, ale také na zemi.

„Myslím, že budete koukat, co všechno ta letadla dovedou. Budu to věci, které normálně u letadel nevidíte, to znamená kotrmelce, couvání, letadlo se bude točit přes všechny tři osy,“ slibuje akrobatický pilot Petr Kopfstein, jeden z našich šampionů v tomto oboru.

Kromě Petra Kopfsteina se na nebi předvede i další akrobatický pilot a vítěz českých i mezinárodních soutěží Martin Šonka. Podle manažera Dne ve vzduchu Jiřího Pěče diváci uvidí jak současná, tak historická letadla. Představí se třeba skupina Follow me. „Ti přiletí z Moravy. Jsou to čtyři letadla a dnes už v podstatě také veteráni. Mají nádhernou kamufláž, jsou krásně barevní, každý jinak, takže je to velmi fotogenické vystoupení,“ popsal Jiří Pěč.

Přímý přenos ze Dne ve vzduchu

Součástí programu bude i přelet armádních stíhaček JAS-39 Gripen. Prostor dostane také záchranářský vrtulník W-3A Sokol. Podle jednoho z pilotů vrtulníku Petra Šafaříka bude k vidění jak akrobacie, tak záchranná akce. „Máme takový speciální manévr, kterému říkáme jojo. V jednu dobu palubní technik odvíjí záchranáře stejnou rychlostí, jakou pilot stoupá s vrtulníkem, takže efekt je takový, že záchranáři jsou v jednom bodě v prostoru, vůbec se nehýbou a ten vrtulník jde od nich a zase zpět k nim,“ vysvětlil Petr Šafařík.

Pilotem na jeden den

Pro zájemce budou připravené vyhlídkové lety nebo se lidé můžou stát pilotem na zkoušku. Vedoucí letového provozu Aeroklubu Plasy Karel Mařík vysvětlil, co zájemce, který si chce zkusit pilotovat letadlo, čeká: „Je to dvoumístné letadlo. Létáme na C152 a je to tak, že pilot, který s tím poletí, s ním udělá takovou přípravu a potom si pilot vyzkouší přímo ve vzduchu, jak se to letadlo řídí.“

Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji online nebo na prodejnách Ticketportal a nebo až přímo na místě. Pokladny budou otevřené od 9 hodin. Cena pro dospělé je 300,- Kč a pro děti od 6 do 12 let je to 100 korun. Lístky do zlaté zóny, kde mají diváci k dispozici mimo jiné tribunu k sezení, stojí dospělé 800 korun a pro děti do 15 let polovinu.

Dopravit se na Den ve vzduchu můžou diváci speciálně vypravenými autobusy, které budou dopoledne zdarma jezdit z Plzně z konečné tramvaje číslo 1 do Plas a večer zpátky. Je možné také využít vlakové spoje nebo přijet autem a zaparkovat na velkokapacitním parkovišti u letiště nebo v Plasích. Na minulé Dny ve vzduchu přijelo 15 až 20 tisíc diváků. Letos organizátoři věří, že hranici 18 až 20 tisíc návštěvníků budou atakovat.

Český rozhlas Plzeň bude z letiště Aeroklubu Plasy opět živě vysílat. Po oba dva dny mezi 11. a 12. hodinou uslyšíte rozhovory nejen s piloty, ale i s dalšími atraktivními osobnostmi, které se letecké show zúčastní.

Přesný rozpis programu a další podrobnosti najdou zájemci na www.denvevzduchu.cz.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio