Nebojte se anestezie u psa, říká veterinář

30. srpen 2021

Na odstranění zubního kamene u desetiletého švýcarského ovčáka se ptá posluchač, který se bojí u tak starého psa celkové narkózy. Plzeňský veterinář Radek Protiva potvrzuje, že obavy nejsou na místě.

Před anestezií je pes důkladně vyšetřen. U pacientů starších osmi let se dělá rozbor krve, eventuelně i RTG hrudníku. "Zjistíme, jak vypadají plíce a srdce. Z krevního rozboru se dozvíme víc o stavu jater, ledvin a podobně. Pokud je zvíře klinicky v pořádku a nemá jiné problémy než zubní kámen, přistoupí se k anestezii. Děláme ji denně, často a umíme to," uklidňuje veterinář Radek Protiva.

Naším dalším tématem bylo očkování štěňat, kočička, která má po odstranění nádoru v uchu záchvaty nebo dvouletá fenka maltézáčka, které absolutně odmítá nakrytí.

autor: Iva Kokešová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.