Nebojte se kapusty. Je zdravá, a dobře ochucená s kouskem uzeného je i výborná

Kapusta obsahuje celou řadu výživných látek. Má vysoký obsah vitaminů a minerálů. Z vitaminů jsou to především vitamin C, B, K, E, z minerálů fosfor, vápník, železo a selen. Kapusta snižuje hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňuje játra, střeva a žaludek. Pomáhá při ekzémech a kožních problémech, při pálení žáhy, příznivě ovlivňuje srdce, cévy a imunitní systém. Nejenom, že je zdravá, ale také velmi chutná.

Ingredience
  • 1 kapusta o hmotnosti cca 900 g
  • 600 g syrových oloupaných brambor
  • 300 g uzeného vepřového bůčku
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • mletý pepř, sůl
  • Na jíšku: 50 g másla
  • 1 středně velká cibule
  • 40 g hladké mouky

Kapustu očistíme a omyjeme, listy zbavíme silných žeber a nakrájíme ji na silnější nudličky. Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky a spolu s kapustou dáme do nádoby. Přidáme na kostky nakrájený uzený bůček, osolíme, zalijeme vodou a dáme vařit. Prvních 10 minut vaříme bez poklice, aby čpavé látky z kapusty unikly. Potom přiklopíme poklicí a dovaříme doměkka. Zahustíme cibulovou jíškou, ochutíme utřeným nebo prolisovaným česnekem, majoránkou a mletým pepřem. Ještě krátce povaříme.

Příprava cibulové jíšky: Na zpěněném másle necháme osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli. Pak ji zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme dozlatova zabarvenou jíšku.

Příloha: tmavý chléb

autor: iko