Nebojte se kapusty. Je zdravá, a dobře ochucená s kouskem uzeného je i výborná
Kapusta obsahuje celou řadu výživných látek. Má vysoký obsah vitaminů a minerálů. Z vitaminů jsou to především vitamin C, B, K, E, z minerálů fosfor, vápník, železo a selen. Kapusta snižuje hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňuje játra, střeva a žaludek. Pomáhá při ekzémech a kožních problémech, při pálení žáhy, příznivě ovlivňuje srdce, cévy a imunitní systém. Nejenom, že je zdravá, ale také velmi chutná.
- 1 kapusta o hmotnosti cca 900 g
- 600 g syrových oloupaných brambor
- 300 g uzeného vepřového bůčku
- 1 polévková lžíce majoránky
- 3 stroužky česneku
- mletý pepř, sůl
- Na jíšku: 50 g másla
- 1 středně velká cibule
- 40 g hladké mouky
Kapustu očistíme a omyjeme, listy zbavíme silných žeber a nakrájíme ji na silnější nudličky. Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky a spolu s kapustou dáme do nádoby. Přidáme na kostky nakrájený uzený bůček, osolíme, zalijeme vodou a dáme vařit. Prvních 10 minut vaříme bez poklice, aby čpavé látky z kapusty unikly. Potom přiklopíme poklicí a dovaříme doměkka. Zahustíme cibulovou jíškou, ochutíme utřeným nebo prolisovaným česnekem, majoránkou a mletým pepřem. Ještě krátce povaříme.
Příprava cibulové jíšky: Na zpěněném másle necháme osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli. Pak ji zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme dozlatova zabarvenou jíšku.
Příloha: tmavý chléb
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.