Neil Young: Heart Of Gold

12. listopad 2022

V roce 2013 se na našem knižním trhu objevila kniha Hipíkovy sny, kde její autor, známý kanadský muzikant Neil Young, popisuje svůj život, vztah k rodině a lásku k automobilovým veteránům.

Rokenrol mě zradil. Tudy nevede cesta, na níž by člověk mohl zestárnout v plné parádě. To pronesl Neil Young v r. 1985 po té, co v Mekce country muziky, v Nashvillu, nahrál album Old Ways, na kterém se podílely i hvězdy zdejší muziky Willie Nelson, Wailon Jennings a další. V country světě, se dočkal ovací, ale rocková obec tušila, že jeho toulavá hudební nátura ho zavede opět na jinou cestu. Nejpravděpodobněji k nějakému odvětví rocku, ale klidně i jinam.

Kdo sledoval jeho dráhu hudebníka, spisovatele a sběratele automobilových veteránů tušil správně. Stačilo vzpomenout na jeho folkové začátky v Kanadě a následnou cestu do Kalifornie, kde působil ve skupině Buffalo Springfield, pojmenovanou podle značky parního válce. Ta na folk-rockové a contry rockové scéně způsobila malou revoluci. Hráli do r. 1968. Dalším důležitým počinem v Youngově životě se stalo angažmá ve sdružení Crosby, Stills, Nash and Young. Album Deja Vu se stalo legendou i když jeho nahrávání probíhalo v důsledku nešťastných okolností zhruba 800 hodin.

Z dalšího významného alba Harvest vytěžil Young svůj největší a vlastně jediný hit č. 1, písničku Heart Of Gold. Poslechneme si jí, i když autor prohlásil, že ho zavedla do poklidných vod pop music, a že on raději pluje v divočejších vlnách.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.