Nejčastějším původcem infekce močových cest jsou bakterie, ale mohou to být i viry, kvasinky a parazité

27. srpen 2019

Léčba je různá, záleží jak na příčině, tak na umístění zánětu v dolních nebo horních močových cestách. Ne vždy jsou řešením antibiotika. V lékařské poradně o tom hovoří MUDr. Peter Beniač z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Léčivé účinky brusinek a přípravků z nich doporučovaných při zánětu močových cest v lékárnách dostatečně nepotvrdila žádná studie, podle lékaře ale brusinky ani neuškodí. Významné je striktní dodržování pitného režimu během léčky, zařadit do něj lze urologický čaj.

Ke vzniku infekce může přispět oslabený imunitní systém člověka, špatná výživa, prochladnutí, ale např. i voda v bazénu nebo koupališti. „Nemocní s opakovanými záněty močových cest, kteří mají odpozorováno, že koupání u nich vede k rozvinutí infekce, by se mu měli vyhnout,“ radí MUDr. Beniač.

K zánětu močových cest jsou náchylnější ženy, což je dáno jejich anatomií a hormony. Zejména ony by tedy měly dbát na prevenci. „Základní je dostatečný pitný režim, což platí i pro muže. Dále volné spodní prádlo, po mikci se utírat zepředu dozadu a po pohlavním styku se vymočit,“ vyjmenovává urolog.

Zanedbaný nebo nesprávně léčený zánět močových cest může vést k závažným i život ohrožujícím zdravotním komplikacím, proto není na místě oddalovat návštěvu lékaře.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.