Největší stavba v historii Kolince začíná

1. červen 2022 18:24, aktualizováno

Dnes začíná po letech příprav stavba průtahu městysem Kolinec, naváže na realizovaný průtah Brodu.

Zde bude nový kruhový objezd

Kolinec na Klatovsku po čtyřech letech příprav zahajuje největší investiční akci ve své historii, průtah obcí. Dílo zhotoví společnost Průtah Kolinec, kterou tvoří firmy Swietelsky stavební s.r.o. a Silnice Klatovy a.s. Výsledkem bude nová kanalizace, chodníky, silnice a také velký kruhový objezd uprostřed obce. Na řidiče tak čekají objížďky a místní lidé se pomalu připravují na novou podobu obce.

„Projektant navrhl kruhový objezd ze dvou důvodů, jeden z nich je ten, že v současné době při napojení čtyř a více komunikací, pokud není světelná křižovatka, se situace řeší kruhovým objezdem. Za druhé je přesvědčený, že doprava na náměstí bude bezpečnější,“ uvedl starosta Kolince Pavel Princ. Kruhový objezd by se podle něj neměl dotknout parčíku před školou. „Je to dominantní zelená plocha, objezd by měl směřovat spíš ke kostelu,“ řekl.

Kolinec

„Od příjezdu od Klatov až po výjezd směrem na Sušici vzniknou ve spolupráci s Plzeňským krajem a Správou a údržbou silnic nové chodníky, nová kanalizace, vodovodní infrastruktura a veřejné osvětlení, tvář Kolince se výrazně změní,“ doufá starosta.

Stavba bude rozdělena do dvou let. „Čekají nás tady dva roky tvrdé práce, kdy v první fázi od 1. června do 15. prosince bude silnice pod úplnou uzavírkou od vjezdu od Klatov až po benzínovou stanici,“ informoval Petr Myslivec z firmy Swietelsky. V této fázi bude vystavěn nový most u parku. Současně budou prováděny přípravné práce na kanalizaci a vodovodním řadu i směrem na Sušici.

Stavba za 120 milionů zlepší bezpečnost i vzhled

Ve stavbě ve směru z obce dál na Sušici se bude pokračovat příští rok. Z Klatov do Sušice mohou nyní řidiči projet úsekem z Mochtína po Mlázovy, nebo souběžnou cestou přes Běšiny. Celá stavba vyjde na 120 milionů bez DPH a hotovo by mělo být do listopadu příštího roku.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio