Největší ucelenou kolekci obrazů D. Friedmana dostalo darem sokolovské muzeum

Krajské muzeum v Sokolově dostalo vzácný dar. Jedná se o sbírku 55ti obrazů uznávaného židovského malíře Davida Friedmana, které vytvořil do roku 1949 v Čechách. Muzeu je darovala dcera výtvarníka Miriam Friedman - Moriss. Friedmanova díla visí i v prestižních světových galeriích. Největší ucelenou kolekci ale nyní bude mít Sokolov. Jde o díla, která vznikla na Sokolovsku. Pro sbírku byl osobně v New Yorku, kde malířova rodina žije, ředitel muzea Pavel Beran. Lidé ale uvidí vystavená díla zřejmě až za rok.

Původní smlouva byla na 32 obrazů, nakonec ale muzeum dostalo darem všechna jeho díla namalovaná v Čechách. Tedy celkem 55 a ještě několik dalších Friedmanových obrazů z období, kdy se s rodinou odstěhoval do Izraele a následně emigroval do Ameriky.

David Friedman

Sbírku plánuje muzeum zpřístupnit zhruba za rok. Několik obrazů je totiž nutno nejprve zrestaurovat a další zarámovat a hlavně muzeum musí dát dohromady přesné popisy pod každé dílo. Obrazy totiž ukazují konkrétní místa, děje i osoby. Expozice bude uceleně sledovat jeho cestu životem.

David Friedman se narodil roku 1893 v Ostravě. Válku prožil v koncentračních táborech, jeho žena a první dcera zahynuly v plynové komoře v Osvětimi. Friedman zůstal naživu jen díky tomu, že uměl malovat a nacisté od něho chtěli další a další obrazy. Jako reakci na hrůzy války vytvořil cyklus děl, dokumentujících vlastní prožitky holokaustu.

Obrazy, které získalo sokolovské muzeum, mají hornickou tématiku a zachycují i města a obce na Sokolovsku. Jde o velmi kvalitní obrazy a plátna s vysokou vypovídací hodnotou. Žádné abstraktní umění. Friedman je namaloval pro ředitele tehdejších dolů, u kterého bydlel v Habartově, když se léčil a vzpamatovával po návratu z Osvětimi. Po roce 1948 musel Friedman znovu utéci, přes Izrael se dostal až do USA, kde v roce 1980 zemřel.

Sokolov - zámek

S Miriam Friedman - Moriss si muzeum začalo dopisovat už před lety. Sama mezitím třikrát Sokolov navštívila. Naposledy zahajovala loni v Sokolově výstavu k 60. výročí konce války a 25. výročí úmrtí Davida Friedmana.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio