Několikrát po mně stříleli. Důležité je, že mě netrefili

28. červenec 2022

Tomáš Vaňourek už 15 měsíců cestuje po stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Expedice Z101 kopíruje po 75 letech cestu těchto dvou legendárních cestovatelů napříč Afrikou a Amerikou.

Momentálně je Tomáš i druhý člen expedice - Linda Piknerová - na pár měsíců v Čechách, protože v Súdánu, kde naposledy pobývali, zuří válka a není tam bezpečno. Tomáš si teď v Čechách dodělává pilotní zkoušky. Na podzim se zase do Afriky vrátí a v expedici bude pokračovat.

Malárie, covid, střelba

"V Súdanu jsem dostal malárii a do toho i covid a musel jsem si to pěkně odležet. Když jsem se zmátořil, šel jsem si jednou okolo poledne nakoupit. Nesl jsem si plechovky s energy drinkem. Po cestě zpátky zazněly výstřely. Schoval jsem se a až doma jsem zjistil, že plechovka v tašce je prostřelená," vypráví Tomáš. I přes všechny těžké chvíle ho ani jednou nenapadlo, že cestu vzdá.

Horké počasí, které panovalo před pár dny v Česku, Tomáše nijak nerozházelo. "Když jsem odjížděl ze Súdánu, bylo v jednu ráno 39 stupňů, přes den třeba i 51. To je vedro," dodává.

autoři: Veronika Albrechtová , iko
Spustit audio