Nekupujte drahou paštiku, udělejte si sami domácí foie gras

Autorka květinových kuchařek Jana Vlková říká domácí foie gras jemné paštice z husích jater. V zimě ji zdobí sušenými květy česneku, měsíčku nebo chrpy.

Příznivcům kytek k jídlu v zimě nezbývá než čekat na jaro a do doby prvního rašení se spoléhat na své vlastní zásoby. Podle autorky květinových kuchařek a lektorky vaření z jedlých rostlin Jany Vlkové jsou jejich důležitou součástí sušené květy, kterými můžeme ozvláštnit skoro každé jídlo.

„Tentokrát jsem si pro vás připravila recept na pěnu z husích jater, takovou jemnou paštiku, kterou taky nazývám domácí foie gras. Ozdobíme ji sušenými kytičkami, protože teď v zimě už nic neroste,“ konstatuje lektorka vaření.

Domácí foie gras - pěna z husích jater

Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na kousku másla. Přidáme očištěná husí játra nakrájená na kousky a rychle je orestujeme.

Ingredience
  • 400 g husích jater
  • 2 šalotky nebo 1 cibule
  • 100 g másla
  • 200 ml portského nebo polosladkého vína
  • sůl
  • pepř
  • agar nebo potravinářská želatina
  • sušené květy (česnekové květy, měsíček, chrpa)

Podlijeme vínem a dusíme zvolna pod pokličkou, dokud se portské nevydusí. Kdyby se nám i potom zdála játra ještě nehotová, můžeme ještě přidat víno. Nepodléváme vodou!

Když je hotovo, přendáme játra do hluboké nádoby a vyšleháme do hladka tyčovým mixérem. Nakonec přidáme zbytek čerstvého másla.

Přelijeme do misky, ze které budeme husí pěnu servírovat. Teplá paštika má kašovitou konzistenci, což je v pořádku, v lednici ztuhne.

Povrch posypeme nějakými jemnými sušenými kvítky a zalijeme agarem nebo potravinářskou želatinou, aby paštika neokorala.

Podáváme s bílým chlebem a kabinetním bílým vínem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.