Nemak

9. říjen 2001
Sondy

Minulý týden skončila jedna z nejsledovanějších caus města Plzně. Mexická společnost Nemak už nemá v průmyslové zóně na Borských polích blokováno 30 hektarů pozemků na výstavbu své továrny, která měla vyrábět hliníkové bloky motorů. Odpůrci z občanského sdružení Stop Nemak dovedli svůj boj do vítězného konce. Od počátku ho sledovala Markéta Čekanová z Českého rozhlasu Plzeň. Společně s kolegou Martinem Rachmannem celý konflikt kolem Nemaku shrnuje.

Psal se rok 1999 a zastupitelstvo města Plzně na jednom ze svých zasedání schválilo další z řady lokalizací firmy na Borských polích. Z předložených informací se dozvědělo, že tu má vyrůst továrna na výrobu bloků motorů, kde se budou obrábět a dokončovat polotovary ze slévárny hliníku, která vyroste v Mníšku pod Brdy. Primátor Jiří Šneberger byl tehdy nadšen. Podle tiskového mluvčího ministerstva financí Libora Vacka se měl investice za 30 milionů dolarů začít realizovat ve druhém čtvrtletí roku 2000. Pak si ale někdo přečetl záměr Nemaku podrobněji a přehodil výhybku. Na návětrné straně města neměl vyrůst obráběcí a dokončovací závod, ale slévárna hliníku s tavícím centrem pro recyklaci hliníhového odpadu. Ekologičtí odpůrci začali bít na poplach, přičemž poukazovali především na skutečnost, že se Plzeň teprve nedávno zbavila letité zátěže ze strany škodovácké metálky. Za druhé byl vynesen na světlo zcela zřejmý rozpor mezi záměrem továrny a platnými zásadami lokalizace investorů v průmyslové zóně, v nichž je jasně uvedeno, že sem v žádném příadě nepatří těžký průmysl, jako jsou slévárny. Zpochybněn byl i posudek EIA, který Nemak předložil. Loni po polovině roku se tedy náhle objevil posudek nový. Jinak počítaný a se zcela jinými výsledky. Samozřejmě příznivějšími. Sdružení Stop Nemak neuvěřilo a začalo sbírat podpisy pod petici. Naproti tomu Děti Země vydaly prohlášení, že za určitých podmínek s Nemakem souhlasí. POkud by se tu ovšem realizovalo jen vysokotlaké lití. V polovině října se Nemakem znovu zabývalo městské zastupitelstvo. To ve svém rozhodnutí nečekaně přitvrdilo: Nemak na Borských polích ano, ale bez recyklačního centra. Dobrá technologie na špatném místě - Tak definovali postupně Nemak všichni jeho odpůrci. Pod petici se jich podepsalo kolem 10 tisíc. Letos 7. února měl být druhý posduek vlivu stavby na životní prostředí předložen k veřejnému projednání. Nestalo se tak. Nemak jej doslova v posledních hodinách stáhl. Zdůvodnil to přetrvávajícími nejasnostmi kolem územního plánu. Nepomohla ani otevřená podpora premiéra Zemana - Nemak požádal 3. října město Plzeň o zrušení blokace pozemků. 1300 pracovních příležitostí technického zaměření se tak sice stalo minulostí, ale městu zůstává v průmyslové zóně infrastruktura za 80 milionů ze státní pokladny.

autor: Markéta Čekanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.