Nemocnice dohnaly covidový skluz v plánovaných operacích

24. červen 2022 14:47, aktualizováno

Během pandemie koronaviru se odkládaly plánované operace. Teď už je situace delší dobu v normálu, a kromě ortopedických výkonů se podařilo ve většině nemocnic v Plzeňském kraji skluz v plánovaných operacích dohnat a někde dokonce čekací doby na operace i zkrátit.

U problémů, jako je bolavý žlučník nebo kýla, se v současnosti v Plzeňském kraji pacienti nemusí obávat, že by jim lékaři odložili operaci, jako to bylo za pandemie koronaviru. Tehdy se běžná oddělení měnila v covidové jednotky. A to několikrát po sobě. Nyní už je situace v normálu a na běžné operace se nečeká.

Během dne jsou nemocnice schopné udělat i několik operací. „Záleží na skladbě pacientů, ale není problém udělat 4 až 5 operací. Závisí na typu a obtížnosti zákroků,“ uvedl lékař Alan Sutnar ze Stodské nemocnice. Zde se podařilo už vloni dohnat skluz v plánovaných operacích, a to díky úsilí lékařů a celého personálu. Ve Stodské nemocnici se provádělo více operací denně, prodlouženy byly i operační hodiny. „Jednalo se o běžné operace jako žlučník, kýla, křečové žíly, popřípadě hemeroidy. Řada lidí se na nás obracela i z jiných spádových oblastí, protože jsme měli na sálech volnou kapacitu,“ doplnil Alan Sutnar.

Čekací doba nyní dokonce kratší než před pandemií

Skluz v plánovaných operacích z oblasti chirurgické nebo gynekologické dohnaly i další krajské nemocnice v Rokycanech, Klatovech nebo Domažlicích. Na běžné chirurgické zákroky se nyní čeká dokonce kratší dobu než před pandemií. „Nejběžnější operace lze podstoupit už do dvou týdnů od indikace nebo ihned po provedení předoperačních vyšetření,“ sdělil mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Odlišná situace je u velkých ortopedických operací, jakými jsou hlavně výměny kloubů a které provádí jen Klatovská nemocnice. U těchto operací je sofistikovanější příprava i delší hospitalizace a rehabilitace. Kvůli vysokým nárokům na lůžkové kapacity tak není možné počet operací zvýšit. Podobná situace je i ve FN Plzeň.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio