Nemocnice Plzeňského kraje začínají dohánět operativu. Největší skluz je u totálních endoprotéz

24. únor 2022 14:42, aktualizováno

Počty hospitalizovaných pacientů, kteří se léčí s nemocí covid-19 v nemocnicích na území Plzeňského kraje posledních deset až čtvrtnáct dnů stagnují.

"Konkrétně v těch, které vlastní kraj, tedy v Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a Stodu se už třetím týdnem pohybujeme kolem padesáti covid pacientů, z nichž tři až pět je v komplikovanějším stavu na oddělení JIP nebo na dýchacích přístrojích. Trochu jsme doufali, že na konci února už budou ta čísla trvale klesat, nicméně Plzeňský kraj je aktuálně druhý v rámci celé země v počtu nových záchytů nákazy, a konkrétně Rokycany, Domažlice a Tachov, což jsou naše spádová území, jsou mezi prvními deseti nejvíce zasaženými okresy. Takže na ten pokles teprve ještě čekáme. I z tohoto důvodu stále platí v našich nemocnicích zákaz návštěv pacientů,“ uvedl mluvčí Skupiny nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Vzhledem k příznivější epidemické situaci nemocnice Plzeňského kraje už rozběhly i operativu v hlavních oborech chirurgie a gynekologie. „Domažlická a Stodská nemocnice v poslední vlně pandemie operativu prakticky vůbec neomezovaly. Klatovská a Rokycanská nemocnice se vrátily k tomu zaběhlému režimu v uplynulých dnech. Podle primáře chirurgického oddělení Rokycanské nemocnice Richarda Sequense by se odložená operativa měla dohnat v řádech měsíců, pokud se epidemická situace výrazně nezhorší. Nově indikovaní pacienti jakékoliv zpoždění nepocítí vůbec nebo jen velmi málo. Čekací lhůty na plánované operace zůstanou jako před pandemií, tedy v řádech týdnů. Prakticky ty samé lhůty, měsíc od indikace na operační sál, nabízejí u standardních chirurgických výkonů i Domažlice a Stod. Jiná je situace u velkých ortopedických výkonů, tedy totálních endoprotéz. Tam se ten skluz bude dohánět hůře. Tuto operativu bohužel covid poznamenal moc,“ vysvětlil Jiří Kokoška.

Očkovací místa se ruší nebo přesouvají

S úbytkem nakažených a rozvolňováním opatření souvisí pokles zájmu o očkování proti covidu. V pátek 25. února se bude například naposledy očkovat v kulturním domě Družba v Klatovech. Od března se bude očkovat už pouze v nemocnici a to v prostorách dřívější dětské neurologické ambulance. „Očkovat se bude buď dle rezervací, nebo v pátek dopoledne bez rezervace. Měníme jen místo, provoz zůstává,“ doplnil Jiří Kokoška s tím, že v kulturním domě Družba se nechalo naočkovat přes 26 000 zájemců. Zdravotníci jim zde podali téměř 44 000 dávek vakcíny.

Očkování je stále zajištěno i v dalších nemocnicích Plzeňského kraje. „V Domažlické nemocnici trvale očkujeme v nemocnici a prostory jsou vyhovující pro větší i menší poptávku. Nemocnice Svatá Anna v Plané na Tachovsku očkuje také beze změny. Stodská nemocnice zatím ponechává očkovací místo v bývalém ústavu sociální péče v ulici 28. října. Rokycanská nemocnice momentálně očkuje v buňkách před nemocnicí. Ty ale zřejmě v průběhu března zruší a očkovací místo přesune do přístavku za recepcí proti lékárně,“ uzavřel mluvčí Skupiny nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio