Nemocnice spravované Plzeňským krajem bude zastřešovat holding

11. červen 2010

Mnohamilionové roční úspory si Plzeňský kraj slibuje od založení holdingu, který bude zastřešovat všechna zdravotnická zařízení spravovaná krajem. Podobné centralizované organizace pro nemocnice už mají i jiné kraje. Vznik holdingu schválili i přes odpor zejména opoziční ODS krajští zastupitelé. Minulé vedení Plzeňského kraje převedlo v roce 2003svá zdravotnická zařízení na akciové společnosti. Tento krok ale jejich prosperitě nepomohl a většina z nich hospodaří stále se záporným výsledkem, byť o něco menším. Podrobnosti zjišťovala Martina Klímová u hejtmanky Plzeňského kraje - Milady Emmerové.

Holding pro krajem zřizované nemocnice by měl nastolit především jednotné řízení a finanční a personální politiku v šesti nemocnicích a léčebnách dlouhodobě nemocných a v zdravotnické záchranné službě, které kraj zřizuje. Cílem je také vytvořit silného partnera pro jednání s pojišťovnami.

Nemocnice by měly novému holdingu odvádět ročně postupně jedno až tři procenta výnosů, naopak jejich celkové náklady by se měly podle předpokladů vedení kraje snížit postupně až o deset procent. Podle hejtmanky Milady Emmerové (ČSSD) by mělo založení holdingu zajistit zejména sjednocení kvality zdravotní péče v jednotlivých nemocnicích.

Ze šesti krajem vlastněných nemocnic končí každoročně tři největší v Klatovech, Rokycanech a Domažlicích v celkové ztrátě desítek milionů korun. Nulové nebo lehce ziskové hospodařením vykazují jen dvě léčebny dlouhodobě nemocných a nemocnice ve Stodu.

Logo

Opoziční zastupitel Stanislav Rampas (Koalice pro Plzeňský kraj) se domnívá, že další centralizace dál oslabí přirozená regionální centra. Vladislav Vilímec (ODS) považuje centralizaci za umělý projekt předem odsouzený k neúspěchu. Centralizací se podle něj jen rozmělní zodpovědnost a nebude jasné, kdo přesně za co odpovídá.

autor: mkl | zdroj: ČTK
Spustit audio