Nemocnice v Plzeňském kraji zatím kvůli omikronu neobnovily plánované operace naplno

Na operaci kyčelního kloubu si někteří pacienti v Plzeňském kraji počkají i dva roky. Čekací lhůty prodloužila pandemie někde až o 12 měsíců. Teď nemocnice znovu ve větší míře zvou lidi na plánované zákroky a čekají, jak do současného režimu zasáhne varianta omikron.

„Plánovaná operativa v plzeňské fakultní nemocnici je v současné době omezena zhruba na 60 až 70 procent původní operativy před rokem 2020,“ řekl lékař z FN Plzeň Roman Bosman s tím, že operace se odkládají ve všech chirurgických oborech. „Tendence je taková, abychom minimálně odkládali nádorová onemocnění. Ostatní operační výkony se mohou odkládat více. Patří k nim třeba totální náhrady kloubů a podobně,“ doplnil Roman Bosman.

Někteří pacienti si tak na svoji plánovanou operaci musí počkat delší dobu. „Bohužel některé operace jsou odložené i v horizontu 12 měsíců. Postupně to zvyšujeme, nicméně omezení je dáno tím, že je tu dozvuk covidové pandemie a nastupující omikron, kterého se trochu obáváme. Je tu i určitá personální tíseň právě v oblasti operativy, ne co se týče operatérů ale perioperačních sester. Zatím jsme zastropovali ten současný stav a čekáme, jak se situace vyvine. Byli bychom rádi, kdyby nestoupal počet pacientů na lůžkách, nicméně může onemocnět i personál. Zatím ho moc nemocný nemáme, ale co není, může být, takže my musíme myslet i na budoucnost,“ vysvětlil ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Méně covidových lůžek = vyšší operativa

„Vzhledem k tomu, že od první poloviny prosince mírně ubylo covidových pacientů, mohly nemocnice ve vlastnictví Plzeňského kraje trochu snížit počet covidových lůžek a naopak se díky tomu mohla opět trochu navýšit neakutní operativa, která byla v listopadu částečně omezena. Čili většinou teď plánované operativy děláme a v té současné vlně jsme zatím museli přesunout jen kolem 250 výkonů,“ popsal mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška

Všechny nemocnice chtějí skluz v plánovaných operacích dohnat, jakmile to bude možné. „Samozřejmě chci ubezpečit všechny naše pacienty, že uděláme maximum proto, aby ve chvíli, kdy to bude jen trochu možné, jsme opět rozšířili spektrum operativy a ta čísla, která před sebou tlačíme, jsme postupně snižovali a postupně jsme umožnili operace všem, i těm dnes odkládaným drobným zákrokům,“ dodal ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio