Školní jídelny chystají změny: více ryb, méně soli a sladkostí
Školní jídelny čekají novinky, které mají dětem přinést zdravější a vyváženější stravování. Ryby se na talířích objeví pravidelně každý týden, luštěniny a celozrnné obiloviny budou zařazovány častěji, zatímco masa bude o něco méně.
S každým jídlem bude podáváno ovoce nebo zelenina, zatímco sladké nápoje a vysoce průmyslově zpracovaná jídla mají stopku. Změny se týkají i solení – kuchařky budou solit méně, ale stále tak, aby dětem jídlo chutnalo.
Kuchařky v jídelnách často volí rafinované metody, aby děti zdravější pokrmy přijaly s nadšením. Jedním z triků je nenápadné „schování“ ryb do oblíbených jídel. „Když dětem schováme rybu do burgeru, tak ji snědí,“ popsala pro Český rozhlas Petra Majerová, ředitelka jídelny 11. základní školy v Plzni. Právě takové kreativní přístupy mají pomoci k tomu, aby se zdravá strava stala pro děti přirozenou a atraktivní.
Podle odborníků i školních pracovníků se nejedná o revoluci, ale spíše o evoluci, která přirozeně zlepšuje stravovací návyky dětí. „Děti už dnes jedí zdravěji, a my se snažíme, aby je to bavilo,“ doplnila Petra Majerová. Změny v jídelníčcích tak reagují na moderní trendy v oblasti výživy a mají ambici nejen zkvalitnit stravu, ale také děti vzdělávat a motivovat k zdravému životnímu stylu.
Nejnovější zprávy
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.