Školní jídelny chystají změny: více ryb, méně soli a sladkostí
Školní jídelny čekají novinky, které mají dětem přinést zdravější a vyváženější stravování. Ryby se na talířích objeví pravidelně každý týden, luštěniny a celozrnné obiloviny budou zařazovány častěji, zatímco masa bude o něco méně.
S každým jídlem bude podáváno ovoce nebo zelenina, zatímco sladké nápoje a vysoce průmyslově zpracovaná jídla mají stopku. Změny se týkají i solení – kuchařky budou solit méně, ale stále tak, aby dětem jídlo chutnalo.
Kuchařky v jídelnách často volí rafinované metody, aby děti zdravější pokrmy přijaly s nadšením. Jedním z triků je nenápadné „schování“ ryb do oblíbených jídel. „Když dětem schováme rybu do burgeru, tak ji snědí,“ popsala pro Český rozhlas Petra Majerová, ředitelka jídelny 11. základní školy v Plzni. Právě takové kreativní přístupy mají pomoci k tomu, aby se zdravá strava stala pro děti přirozenou a atraktivní.
Podle odborníků i školních pracovníků se nejedná o revoluci, ale spíše o evoluci, která přirozeně zlepšuje stravovací návyky dětí. „Děti už dnes jedí zdravěji, a my se snažíme, aby je to bavilo,“ doplnila Petra Majerová. Změny v jídelníčcích tak reagují na moderní trendy v oblasti výživy a mají ambici nejen zkvalitnit stravu, ale také děti vzdělávat a motivovat k zdravému životnímu stylu.
Nejnovější zprávy
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka