Nepomucká úpravna vody je z nejhoršího venku

30. červenec 2019 13:08

Nepomuk na jižním Plzeňsku se pustil do postupné rekonstrukce úpravny vody. Zatím je dokončená nová strojovna. Další části úpravny na opravu zatím čekají.

Nepomuk získává pitnou vodu jen z podzemních vod. Aktuálně využívá víc než 10 vrtů, které zatím poskytují dostatek vody. Tu může město dokonce nabídnout i okolním obcím. Starost ovšem působí úpravna vody. Strojovnu, která je nejdůležitější se podařilo opravit. Další části jsou ale v havarijním stavu. 

Nepomuk na jižním Plzeňsku se pustil do postupné rekonstrukce úpravny vody

Ve strojovně proběhla dílčí etapa rekonstrukce v letech 2018 až 2019, při které se připojil další vrt, jako posílení zdroje syrové vody. „Nová dlažba, nové stěny, pískování stávajících konstrukcí, instalace nových bezpečnostních prvků a zejména srdce úpravny vody, což jsou podávací čerpadla. Došlo k navýšení výkonu z 10 na 12 vteřinových litrů. Byly osazeny nové nerezové tlakové filtry na odstraňování železa a manganu,“ vyjmenoval novinky ředitel společnosti Kanalizace a Vodovody Starý Plzenec Jiří Sukup.

Stárne nejen technologie

Místnost nádrží prací vody je v havarijním stavu. Hrozí zde zborcení stropů. „Technologie je za hranicí svých technických a morálních možností,“ dodal Sukup. Rekonstrukce strojovny vyšla na šest milionů korun. Oprava místnosti nádrží prací vody vyjde přibližně na třičtvrtě milionu a bude se provádět na přelomu roku 2019 a 2020.

Zatím je nová strojovna

Ani pak nebude hotovo. Kompletně se musí opravit místnost dávkování chemie, betonové nádrže v lagunách a nový by měl být i velín pro obsluhu. Z té by měla radost Helena Šabatová, která se v úpravně vody stará o údržbu.

Ráno obsluha zkontroluje provoz čerpadla. Během dne má pak na starosti praní tlakových filtrů a kontrolu doplňování a dávkování chemie. „Připravuji roztoku manganistanu, kontroluji dávkování chlóru, sody a síranu - koagulantu do odpadní vody,“ popisovala kontrolu chemie Helena Šabatová.

Rychlost rekonstrukce úpravny vody v Nepomuku je závislá na množství peněz. Na obnovu infrastruktury rozvodu vody vynakládá město ročně 2 až 3 miliony korun. Současně využívá 11 vrtů, které podle starosty Jiřího Švece zatím poskytují dost vody.

Nepomuk pomáhá s vodou i v okolí

Nepomuk si může dovolit zásobovat další obce, které o to projevily zájem. Některé z nich jsou v podstatě bez vody; obecní studny jsou již mnohdy nepoužitelné, proto nemají ani užitkovou vodu. „Náš úkol je každé dva roky vybudovat jeden až dva průzkumné vrty, které nám dají určitou vydatnost. My je zlegalizujeme a pustíme do oběhu,“ uzavřel Nepomucký starosta Jiří Švec.

Podle množství získaných peněz budou další etapy rekonstrukce úpravny vody rozložené do několika příštích let.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio