Než půjdete do lesa na procházku nebo na houby, informujte se, jestli se tam nekoná hon

14. říjen 2019

„Myslivci nemají povinnost při honu hlídat na okraji lesa, nepouštět tam lidi nebo tam vyvěsit cedule. Je to na nás,“ říká Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

„My si musíme zjistit, než jdeme do lesa, jestli tam není zrovna v tu dobu nahlášený hon. A nemusí to být jenom o víkendu, může to klidně být i uprostřed týdne,“ upozorňuje mykolog. Podzimní hony obvykle probíhají v rozmezí od poloviny října do konce roku. „Plán honů se nahlašuje obcím s rozšířenou působností, tam je tedy i možné zjistit informace. Některé myslivecké spolky předem vyvěšují informační tabule o pořádaném honu, ale podotýkám, že povinností to není,“ potvrzuje Andrea Güttlerová z Českomoravské myslivecké jednoty.

Je ve vašem zájmu, abyste se honu vyhnuli

Zjistit byste si měli také to, jestli nebyl vyhlášen zákaz vstupu do lesa nebo omezený, případně úplný zákaz vstupu do honitby. „Je nutné si to najít na vývěsních tabulích nebo stránkách příslušných obecních úřadů,“ konstatuje Zdeněk Hájek, „pokud se nám stane, že vlezeme do lesa, kde je hon, můžeme zaplatit i pokutu. Ale to by ještě nebylo tak bolestivé, daleko horší je, že můžeme přijít k úrazu.“

V lepším případě si z lesa odnesete jenom nepříjemný zážitek. „Vloni se nám s manželkou stalo, že jsme šli na vycházku do lesa u Nevřeně a slyšeli jsme tam pokřik honců. A najednou, vylezeme na lesní cestu, asi 100 metrů od nás dva myslivci, v ruce pušku a míří skoro na nás. Tak vám můžu říct, že jsme hodně rychle odtamtud prchali,“ vzpomíná dnes už s úsměvem předseda plzeňského Mykologického klubu.

Na bezpečnost dbají i myslivci

„Když se takový hon pořádá, je slyšet i vidět. V lese se pohybují v hojném počtu myslivci a honci se psy. Samozřejmě myslivec musí v prvé řadě dodržovat při honu bezpečnost,“ zdůrazňuje za Českomoravskou mysliveckou jednotu Andrea Güttlerová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio