Nezabezpečený pes na sedadle v autě vás může i zabít

5. srpen 2023

Vozíte svého psa jen tak volně na zadním sedadle? Sebe i spolujezdce tím vystavujete ohrožení na zdraví a životě, k tragédii může vést pouhé prudké zabrzdění.

„Pes musí být v autě nějakým způsobem zabezpečený, aby neohrožoval nejenom sebe, ale ani posádku. Pokud pes není připoutaný, při prudkém brzdění, nedejbože nárazu, letí směrem dopředu. Toho, kdo sedí před ním, může i zabít, ta kinetická energie je velká a pes člověku může zlomit vaz. Buďte opatrní a psa umístěte tak, aby se nic takového nemohlo stát,“ připomíná plzeňský veterinář Miroslav Svatoš.

Pro spolucestujícího psa může být v teplých až horkých dnech problémem klimatizace. Při odjezdu v rozpáleném automobilu nejdřív otevřete okna a po vyvětrání pusťte klimatizaci. „Chlazení nastavte na rozumnou hodnotu. Psa dejte někam, kde nebude přímo dýchat vzduch proudící z klimatizace, z toho potom bývají záněty horních cest dýchacích.“

Pes by měl mít k dispozici vodu, aby se mohl napít. Těsně před jízdou a pokud možno ani během ní ho nekrmte, předejdete tak zvracení.

Pes v autě

V autě jak k člověku, tak k psovi

„Nemám rád, když se zvířata polidšťují, ale na cestách autem bych se psem zacházel jako s člověkem. To znamená, když je teplota v autě taková, aby to bylo příjemné člověku, bude to příjemné i psovi. Když je teplota nápoje taková, aby z toho z toho člověk nedostal angínu, nebude s tím mít problém ani pes,“ říká veterinář.

Vždy je nutné vzít v úvahu individuální dispozice psa a jim společné cestování přizpůsobit. „Např. psi s krátkým čumákem hůř dýchají, i když není horko. Takovému psovi budu víckrát zastavovat, nastavím mu v autě o něco nižší teplotu, umožním mu, aby se mohl častěji napít. Je třeba, aby člověk svého psa znal a věděl, co mu vyhovuje.“

Spustit audio