Strakonické štrúdle
Jablečný závin dozajisté patří do historie Rakousko-Uherska. Ve Vídni se stal po Sachr dortu nejoblíbenějším desertem, ostatně byli a dosud jsou ve Vídni mistři ve výrobě této pochutiny. Nejen v Rakousku je tento moučník oblíbený, vliv Rakousko-Uherské kuchyně pronikl i do dalších zemí.
Se štrúdlem je to obdobné jako s písní Škoda lásky. Kde si ji lidé zpívali neustále, tam zdomácněla a lidé si mysleli, že pochází od nich. Totéž je to se štrúdlem.
Suroviny na 4 kusy:
500 g hladké mouky
250 g másla nebo rostlinného tuku
2 žloutky
3 lžíce octa
11 lžic studené vody
špetka soli
Na náplň:
1 kg jablek
sladká strouhanka (z keksů či piškotů)
50 g rozinek namočených v rumu
50 g jader vlašských ořechů
mletá skořice
1 citrón
cukr podle chuti
Na potření:
50 g rozpuštěného másla
Postup:
Z mouky, špetky soli, másla nebo rostlinného tuku, žloutků, octa a vody vypracujeme těsto, které necháme v chladu 1 hodinu odpočinout.
Těsto potom rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále tenkou placku, kterou posypeme strouhankou. Na ni poklademe oloupaná, na plátky nebo nudličky nakrájená jablka, která poházíme v rumu namočenými rozinkami a jádry vlašských ořechů, posypeme cukrem a skořicí, pokapeme citrónovou šťávou a stočíme do závinů. Konce dobře uzavřeme a záviny přeneseme na plechy vyložené pečicím papírem.
Povrch potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 35 minut při 160 °C.
Upečené štrúdl opět potřeme máslem, necháme chvíli prochladnout a pak je pocukrujeme a nakrájíme.
Celkově budete potřebovat na přípravu štrúdlu podle tohoto receptu cca 2 hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.