Ořechová baklava

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie z České Kubice.

Suroviny:

500g listového těsta
120 ml vody
100 ml citronové šťávy
200 g krupicového cukru
2 lžíce medu
2-3 hřebíčky
kousek celé skořice
100 g nasekaných mandlí
100 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové kůry
3 lžíce krystalového cukru
5 g másla

Postup:

Pekáček ve tvaru obdélníku vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme a rozdělíme na 8-10 plátů.

Do kastrůlku dáme vodu, citronovou šťávu, citronovou kůru, krystalový cukr a máslo. Důkladně provaříme a odstavíme. Mezitím rozdrtíme hřebíčky a na závěr přidáme do teplého sirupu. Ořechy a mandle semeleme, přidáme citronovou kůru, cukr, mletou skořici a promícháme.

První plát těsta potřeme sirupem, posypeme směsí s ořechy a překryjeme dalším plátem těsta. Ten propícháme vidličkou a opět potřeme sirupem a posypeme ořechovou směsí. Na to přidáme další plát. Ve vrstvení pokračujeme tak, aby poslední vrstvou bylo těsto. To opět nezapomeneme propíchat vidličkou.

Pečeme do zlatova - na 75 °C cca 30 minut. Na závěr polijeme zbytkem sirupu a necháme uležet do druhého dne. Servírujeme zastudena. Krájíme podélně na kostky.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.