Bandury

podle Mirky Kuntzmannové

Ingredience
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • cca 350 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 30 g droždí
  • sůl
  • 1 vejce na potření

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, které rozdělíme na 16 dílů. Z každého vytvoříme bochánky, přendáme je na pomaštěný plech a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat solí, kmínem, seznamem, mákem.

Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Bandury podáváme k dušené mrkvi, k čočce, k hlávkovému zelí, apod. Výborně chutnají i studené, namazané máslem a pokapané medem.

.