Jablečný koláč
podle paní Mirky
Suroviny na těsto:
200 g polohrubé mouky
1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva
100 g rostlinného tuku
60 g moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce bílého jogurtu
Suroviny na náplň:
500 g nahrubo nastrouhaných a oloupaných jablek
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce vanilkového pudingu (1/2 balení)
70 g cukru krupice
2 bílky
hrozinky, jádra vlašských ořechů
Postup:
Z mouky, do které jsme promíchali kypřící prášek, tuku, žloutků, bílého jogurtu a cukru vypracujeme pružné těsto. 1/3 těsta oddělíme a dáme na chvíli do mrazničky ztuhnout. 2/3 těsta rovnoměrně vtlačíme do vymaštěné koláčové formy, potřeme náplní a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným vychlazeným těstem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170 °C.
Příprava náplně:
Nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem, pudingovým práškem, cukrem, rozinkami a nakrájenými jádry vlašských ořechů. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků.
Celková doba přípravy 2 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka