Slanečkový bramborový salát
Podle Václava Malovického – vlastivědného gastronomického etnografa a spisovatele
Suroviny:
0,5 kg vařených brambor
10 dkg šunky nebo libové slaniny (můžeme nahradit zbytky z vepřové nebo telecí pečeně)
2 slanečci
2 větší jablka
2 kyselé okurky
2 vejce vařená natvrdo
1 cibule
plnotučná hořčice (pokud možno chuťově co nejlepší)
ocet
pažitka
pepř
petrželová nať
Postup:
Slanečky necháme vymáčet, stáhneme, vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Vařené brambory, jablka oloupeme a s okurkami nakrájíme na malé kostičky. Šunku nebo slaninu (pečeni) nakrájíme nadrobno. Vše promícháme a dochutíme octem. Cibuli nakrájíme najemno. Žloutky z vařených vajec rozetřeme s plnotučnou hořčicí (zhruba 2 polévkové lžíce). Petrželovou nať a pažitku nadrobno nasekáme (zhruba polévková lžíce od každé). Vše přidáme do směsi ze slanečků, brambor, uzeniny a šetrně promícháme, dochutíme octem a pepřem. povrch salátu ozdobíme nasekanými bílky. Necháme minimálně 2 hodiny odpočinout na chladném místě.
Podáváme k topinkám, jednohubkám, hodí se i jako ozdoba chlebíčků…….
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka